A fost instituit un nou operator regional, care va presta servicii publice pentru 15 comunități din Cahul

A fost instituit un nou operator regional, care va presta servicii publice pentru 15 comunități din Cahul
Sursa foto: Facebook/UNDP Moldova

A fost instituit un nou operator regional pentru organizarea în comun a serviciilor publice de gestionare a deșeurilor, domeniului public și spațiilor verzi – „Servcom Sud”. Acesta va presta servicii pentru 15 comunități învecinate din raionul Cahul, cu o populație totală de peste 18.000 de persoane.

Cu susținerea Uniunii Europene și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), furnizorul de servicii nou creat a beneficiat de asistență pentru consolidarea capacității sale instituționale și operaționale, în valoare de peste 520.000 de euro și a fost construită o hală auto, a fost amenajat teritoriul operatorului regional.

Totodată, au fost procurate 11 echipamente pentru prestarea serviciilor publice de gestionare a domeniului public: buldoexcavator, mini excavator, autogreider, tractor, remorcă, tocător de crengi, tocător lateral pentru resturi vegetale, încărcător frontal și 3 mini tractoare de cosit iarba.

Utilajele achiziționate vor fi folosite pentru a oferi diverse tipuri de servicii cetățenilor, cum ar fi nivelarea, curățirea, reprofilarea și deszăpezirea drumurilor, curățirea și săparea șanțurilor de scurgere și săpăturile în zone greu accesibile cu miniexcavatorul.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Concomitent, vor fi utilizate pentru evacuarea deșeurilor, cosirea ierbii în parcuri, scuaruri și zone adiacente instituțiilor publice, precum și tocarea și distribuirea crengilor uscate rezultate din parcuri și tăierile autorizate către persoanele vulnerabile.

Totodată, operatorul regional va presta servicii contra cost agenților economici din localitățile partenere, la un tarif preferențial. Aceasta va contribui la dezvoltarea economică locală și a infrastructurii locale.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții.

Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).