A fost creată o comisie de lichidare a Partidului „Șor”. Ce remunerare vor avea membrii acesteia

A fost creată o comisie de lichidare a Partidului „Șor”. Ce remunerare vor avea membrii acesteia
Colaj ziar.md. Sursa foto: partidul șor.md

O comisie de lichidare a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională (CC), a fost creată de Ministerul Justiției. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și publicat în numărul de marți, 29 august, al Monitorului Oficial.

Potrivit ordinului Ministerului Justiției, membrii Comisiei de lichidare a Partidului „Șor” vor fi remunerați lunar cu 16 mii de lei fiecare, iar la ședințele convocate vor putea fi invitate spre audiere și alte persoane.

Conform ordinului ministrei Mihailov-Moraru, comisia va fi formată din șapte membri. Aceștia sunt:
– Ion Popa, vicepreședinte al Consiliului Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldova,
– Liliana Voiticovschi, șefa Direcției financiar-economice a Comisiei Electorale Centrale (CEC),
– Ruslan Nastas, șef adjunct al Direcției juridice a CEC,
– Pavel Dima, șef adjunct al Direcției generale expertiză juridică a Serviciului Fiscal de Stat,
– Tatiana Ianciu, ofițer principal al Direcției juridice a Ministerului Afacerilor Interne,
– Angela Popil, avocată,
– Olga Burea, avocată.

În calitate de lichidatori ai Partidului „Șor” din cadrul Comisiei de lichidare au fost desemnați Ion Popa și Olga Burea.

Captură de ecran. Sursa foto: monitorul.gov.md

Partidul „Șor” a fost declarat în afara legii la data de 19 iunie de Curtea Constituțională (CC). Procesul de examinare a solicitării de a fi scos în afara legii a Partidului „Șor” a fost inițiat în baza unei sesizări depuse la CC de către Guvern, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității acestuia. Ședințele de examinare au început pe 10 mai curent.

Într-un aviz al Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), cerut de Curtea Constituțională, experții europeni au menționat că „interzicerea unui partid politic este o măsură extremă, care poate fi aplicată doar dacă toate măsurile restrictive au eșuat, iar instanța ar trebui să analizeze cu atenție toate argumentele Guvernului”.