46 de școli din țară vor fi renovate energetic. Ministerul Energiei va negocia un împrumut de 50.000.000 de dolari

46 de școli din țară vor fi renovate energetic. Ministerul Energiei va negocia un împrumut de 50.000.000 de dolari
Sursa foto: mrganso de la pixabay

46 de școli din întreaga țară vor fi renovate energetic, iar peste 46 de mii de tineri, profesori și angajați ai instituțiilor educaționale vor beneficia de un nivel sporit de confort. Măsurile sunt prevăzute în Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea implementării proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, aprobat miercuri, 15 mai, la ședința Executivului.

Proiectul va fi implementat în perioada 2024 - 2029 cu un buget total de 54,5 milioane de dolari. 50 de milioane urmează a fi oferite de BERD sub formă de împrumut, iar 4,5 milioane de dolari sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementarea proiectului, care va fi oferit de către Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW).

Astfel, 35 de milioane de dolari vor fi investite în proiectele de eficiență energetică în clădirile educaționale. Vor fi făcute lucrări pentru asigurarea eficienței energetice – izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale școlilor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

O altă componentă a proiectului prevede finanțarea măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică a clădirilor publice inclusiv a 11 școli. Astfel, vor fi instalate circa 250 de puncte termice individuale (PTI) la nivelul clădirilor și reconfigurată rețeaua de alimentare cu energie termică din cadrul sistemului centralizat. De asemenea, proiectul include implementarea măsurilor de răspuns în situații de urgență.

Negocierile asupra proiectului Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare în vederea implementării proiectului vor fi purtate de către delegația oficială de negociatori condusă de Secretara de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac.