32 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Maia Sandu: „Societatea noastră încă poartă o rană adâncă”

32 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Maia Sandu: „Societatea noastră încă poartă o rană adâncă”
Sursa foto: președinte.md

Anul, pe data de 2 martie, în R. Moldova este marcată Ziua memoriei și a recunoștinței – zi consacrată comemorării celor căzuţi în războiul din 1992 şi victimelor acestui război. Zeci de persoane au venit sâmbătă, 2 martie, să depună flori la Complexul memorial „Maica Îndurerată”.

„În fiecare an, începutul de primăvară în țara noastră este umbrit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. (...) Ne închinăm în fața eroilor din acele zile și săptămâni în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloanțelor și al obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile. Dar societatea noastră poartă încă o rană adâncă, pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca”, a declarat președinta țării, Maia Sandu.

Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre R. Moldova şi Federația Rusă. La război au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații şi Securitate, sute de voluntari și civili. Și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproape 1200 au fost răniți.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM