19 persoane s-au intoxicat după ce au mâncat într-un local din Chișinău. Detalii de la ANSP

19 persoane s-au intoxicat după ce au mâncat într-un local din Chișinău. Detalii de la ANSP
Sursa foto: kanchanachitkhamma

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de intoxicație în masă într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8 - 48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie.

„La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu”, a notat ANSP.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

ANSP precizează că salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

Anterior, Newsmaker scria despre un caz de intoxicație în masă, după ce pacienții au mâncat la „La Plăcinte” din sectorul Botanica. Reprezentanții companiei nu au venit cu o reacție.