10 octombrie - Ziua mondială a vederii. Tema din acest an este „Copii, iubiți-vă ochii”
În cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie este marcată Ziua Mondială a Vederii, o oportunitate de a evidenția importanța protecției și îngrijirii ochilor și a vederii. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Vederii este „Copii, iubiți-vă ochii”, care are scopul de a atrage o atenție specială asupra sănătății oculare a copiilor.
Deficiența de vedere necorectată poate avea un impact asupra educației și incluziunii sociale a copiilor. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), cercetările arată că reducerea timpului petrecut în fața ecranelor îi protejează pe copii de dezvoltarea miopiei, ceea ce înseamnă că părinții, îngrijitorii și educatorii au un rol important în protejarea vederii generațiilor viitoare.
Verificările regulate ale vederii pot ajuta la identificarea problemelor într-un stadiu incipient. Restabilirea vederii unei persoane cu o pereche de ochelari sau cu ajutorul operației de cataractă este printre cele mai cu impact intervenții de sănătate asupra sporirii calității vieții unei persoane.
În contextul Zilei Mondiale a Vederii, cetățenii sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită menținerii sănătății vederii, respectând următoarele sfaturi ale oftalmologilor:
- controlul oftalmologic regulat;
- cunoașterea istoricului bolilor oculare în familie;
- purtarea ochelarilor de protecție UV, inclusiv în timpul activităților cu factor de risc;
- odihna periodică a ochilor (la fiecare 20 de minute se recomandă ridicarea privirii de la calculator sau de la documente și examinarea orizontului timp de 20 de secunde);
- respectarea modului sănătos de viață – controlul greutății corporale, al tensiunii arteriale și glicemiei, precum și o alimentație echilibrată, bogată în substanțe nutritive esențiale și vitamine;
- renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumul de țigară.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Persoanele asigurate din R. Moldova care suferă de scăderea progresivă a vederii prin pierderea calității cristalinului au acces la operații gratuite de cataractă. Mai mult de 9.000 de persoane au beneficiat în anul 2023 de operații de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de CNAM, cu peste două mii mai multe în comparație cu 2022.
Pentru anul 2024, CNAM anunță că a contractat un număr suplimentar de operații de cataractă, astfel încât numărul total al acestora depășește 11.500. Circa 8.000 de operații de cataractă, în valoare de totală de aproape 102 milioane de lei, au fost efectuate de prestatorii contractați în primele opt luni ale anului 2024.
De asemenea, pentru tratamentul glaucomului, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală sunt compensate opt denumiri comune internaționale de medicamente: timololum, travoprostum, brimonidinum+timololum, pilocarpinum, brinzolamidum, dorzolamidum, travoprostum+timololum, timololum+latanoprostum.
În primele nouă luni ale anului curent, persoanele cu glaucom au beneficiat de preparate compensate în valoare de peste 16 milioane de lei.