1,2 milioane de lei pentru alocațiile pacienților cu TBC: Transferul banilor pe card, efectuat cu o condiție

1,2 milioane de lei pentru alocațiile pacienților cu TBC: Transferul banilor pe card, efectuat cu o condiție
Imagine simbol. Sursa foto: Shutterstock

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță că a transferat 1,2 milioane de lei către 41 de instituții medicale, pentru alocațiile pacienților cu tuberculoză (TBC). Banii urmează să acopere cheltuielile pentru produse alimentare și transport, suportate de către bolnavii care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu.

Potrivit noului mecanism de acordare a alocațiilor, care înlocuiește sistemul precedent, bazat pe tichete alimentare și bani pentru transport, pacienții își vor primi banii pe card.

„Din acest an, fiecare pacient cu tuberculoză care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu beneficiază gratuit de un card bancar, cu ajutorul căruia va putea procura produse alimentare din orice magazin din țară care dispune de terminal de plată. În același timp, banii destinați transportului vor putea fi extrași de pe card lunar, în sumă de 150 de lei”, precizează CNAM.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Cardul este deservit gratuit, iar transferul banilor pe card este efectuat doar în cazul pacienților care respectă cu strictețe tratamentul pe parcursul unei luni.

„Acest mecanism simplificat oferă o modalitate mai rapidă și mai convenabilă de a beneficia de ajutorul financiar necesar pentru motivarea pacienților în efectuarea tratamentului, fapt ce va contribui la o administrare mai eficientă a resurselor respective”, conchid responsabilii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, la nivel mondial, peste 10 milioane de pacienți sunt diagnosticați cu TBC, iar rata de mortalitate este de șase milioane. Datele oficiale arată că R. Moldova se află în top 30 al statelor lumii, care sunt identificate cu povară înaltă a tuberculozei multidrog rezistente.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză vor primi pe card banii pentru alimentație și transport
Pacienții diagnosticați cu tuberculoză (TBC) din R. Moldova vor primi pe card banii pentru alimentație și transport, alocați de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Conducerea organizației a discutat vineri cu reprezentanții băncilor comerciale despre emiterea cardurilor bancare…