Zelenski și Putin confirmă: Contractul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina nu va fi prelungit după 1 ianuarie
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi, la Bruxelles, că acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina nu va mai fi prelungit de la 1 ianuarie 2025. Despre acest lucru a anunțat joi și președintele rus Vladimir Putin, menționând că „este deja clar” că nu va exista un nou contract.
„Nu vom fi implicați în prelungirea tranzitului de gaze rusești. Nu vom oferi ocazia de a câștiga miliarde suplimentare pe sângele nostru. Și orice țară din lume care obține ceva ieftin din Rusia va deveni în cele din urmă dependentă de Rusia - singura întrebare este dacă asta se va întâmpla într-o lună sau într-un an. Pentru că aceasta este politica lor. Prin urmare, nu vom tranzita gazul rusesc”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe la Bruxelles.
De asemenea, președintele ucrainean s-a pronunțat împotriva unui posibil mecanism de tranzit prin Ucraina al gazelor rusești achiziționate de Azerbaidjan, opțiune luată în considerare de câteva luni în UE, după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Rusia ce expiră pe 31 decembrie.
„Dacă vreo țară europeană este dispusă să primească acest gaz și să nu îi plătească Rusiei până la sfârșitul războiului, atunci noi putem reflecta. (....) Dar repet: nu-i vom oferi Rusiei posibilitatea să obțină venituri suplimentare din acest război”, a mai declarat președintele Ucrainei.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Președintele rus Vladimir Putin a confirmat și el joi refuzul Ucrainei de a prelungi contractul pentru tranzitul gazului rusesc.
„Ucraina a refuzat să prelungească contractul de tranzit. (...) Nu va exista un astfel de contract, totul este deja clar. E bine. Vom supraviețui, Gazprom va supraviețui”, a spus Putin pe 19 decembrie, transmite Vedomosti.
Amintim că din 16 decembrie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în contextul stopării tranzitului gazelor rusești prin Ucraina.
R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom, ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără o parte substanțială din necesarul de energie electrică.
Autoritățile de la Chișinău au menționat anterior că malul drept al Nistrului este asigurat în proporție de 100% cu gaze naturale pentru întreg sezonul rece. Cât despre energia electrică, Chișinăul a încurajat cetățenii să consume rațional electricitatea și a anunțat că după Anul Nou tarifele ar putea crește.
De asemenea, potrivit Reuters, în ultimele săptămâni, Slovacia și Ungaria s-au plâns că se vor lovi de dificultăți de aprovizionare după 31 decembrie, neavând alternative imediate de a înlocui complet gazul rusesc.