Zeci de reprezentanți ai comunității de mediu solicită interzicerea coroanelor funerare nereciclabile

Zeci de reprezentanți ai comunității de mediu solicită interzicerea coroanelor funerare nereciclabile
Sursa foto: Ecopresa

Cincizeci de reprezentanți ai comunității de mediu din R. Moldova au semnat o petiție prin care solicită interzicerea importului, producției și comercializării coroanelor funerare, dar și a componentelor necesare producerii acestora. Documentul a fost transmis ieri ministrului Mediului,  precum și altor autorități ale statului, transmite Ecopresa.

Petiția a fost inițiată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM) în contextul „cifrelor alarmante despre volumul de coroane acumulate anual și impactul de mediu al acestora”. Potrivit directoarei executive a AJMTEM, solicitarea vine și din partea unui număr impunător de cetățeni.

Semnatarii petiției au cerut crearea unui cadru legislativ care să înceteze producerea, importul și comercializarea coroanelor și compozițiilor florale artificiale (inclusiv a coroanelor funerare, jerbelor și altor aranjamente similare, precum și a tuturor componentelor utilizate pentru confecționarea acestora, cum ar fi flori și frunze artificiale, baze din sârmă, burete floral sintetic și alte materiale nereciclabile), în scopul protejării mediului și sănătății publice.

„Anual, numai în cimitirele din Chișinău, sunt aduse de către vizitatori peste 25.000 de coroane sau confecții funerare din plastic, care, după o anumită perioadă, devin deșeuri ce necesită a fi evacuate. Aceste coroane sunt realizate din materiale nereciclabile, precum plastic de calitate inferioară, sârmă și burete floral sintetic, ceea ce le face imposibil de reciclat. (...) Nu există agenți economici specializați în colectarea, depozitarea, prelucrarea sau reciclarea coroanelor și compozițiilor florale din plastic. În același timp, serviciile de colectare a deșeurilor din capitală nu le mai acceptă, forțând administrațiile cimitirelor să le depoziteze pe termen nedeterminat pe teritoriul acestora. În afara municipiului Chișinău, situația este și mai gravă – articolele funerare sunt aruncate direct în gropile de gunoi neautorizate”, se menționează în petiție.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Ca măsură suplimentară indispensabilă, activiștii și organizațiile de mediu au propus promovarea utilizării florilor naturale și a altor alternative ecologice, precum și implementarea unor campanii de informare și educare a populației privind impactul negativ al coroanelor artificiale asupra mediului și sănătății.

La mijlocul lunii februarie curent, Întreprinderea municipală „Combinatul Servicii Funerare” Chișinău a îndemnat autoritățile să inițieze elaborarea unor norme legale care ar interzice importul, fabricarea, confecționarea și comercializarea coroanelor, precum și a compozițiilor florale artificiale.

Ulterior, la finele lunii martie, Ministerul Mediului a organizat o ședință de lucru cu participarea primarilor, reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Basarabiei, precum și ai societății civile, pentru a discuta despre limitarea utilizării coroanelor funerare din flori artificiale și despre impactul lor asupra mediului.

Primarii au semnalat dificultățile logistice și financiare legate de evacuarea acestor deșeuri, iar reprezentanții bisericii și-au exprimat deschiderea de a comunica activ cu oamenii din localități. Mai mult, reprezentanții de la ambele Mitropolii au spus că vor face câte o circulară prin care toți preoții din țară se vor implica în această acțiune.