Zece tone de usturoi moldovenesc au ajuns pe piața Uniunii Europene. Alaiba: „E un început”

Zece tone de usturoi moldovenesc au ajuns pe piața Uniunii Europene. Alaiba: „E un început”
Sursa foro: Pixabay

În premieră, usturoiul moldovenesc a ajuns pe piața europeană. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a anunțat acest lucru în dimineața zilei de luni, 2 decembrie.

Potrivit oficialului, în timp ce alte patru produse care au acces liber în UE (merele, cireșele, prunele, strugurii de masă) au înregistrat creșteri an de an, usturoiul „stătea pe zero”.

„S-a pornit. În 2024 au mers primele exporturi de usturoi în UE. Antreprenorii noștri au făcut afaceri de 764 mii lei. Deși cantitatea exportată încă nu e mare (zece tone), e un semnal pozitiv și e un început. (...)”, a scris Alaiba într-o postare publicată pe Facebook.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, în iulie 2022, Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din R. Moldova în UE. Măsura a fost prelungită cu câte încă un an în 2023 și în 2024, fiind valabilă până pe 24 iulie 2025.

Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre UE și R. Moldova
Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și R. Moldova. Astfel, producătorii moldoveni vor exporta pe piața europeană mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și strugurii de masă, fără taxe și restricții cantitative, timp de încă un…

La începutul lunii iunie a anului curent, Europa Liberă Moldova nota că în doi ani niciun kilogram de usturoi și roșii moldovenești nu a ajuns pe piața europeană. Același lucru era valabil în acel moment în cazul sucului de struguri.

De menționat că, în 2023, R. Moldova a importat 779 de tone de usturoi, cel mai mult fiind din China (438 de tone), urmat de Uzbekistan (121 de tone) și Olanda (120 de tone).