Votul prin corespondență va fi aplicat și la alegerile parlamentare. Numărul țărilor eligibile - extins

Votul prin corespondență va fi aplicat și la alegerile parlamentare. Numărul țărilor eligibile - extins
Sursa foto: Viorel Ursu / Facebook

Votul prin corespondență va fi aplicat și la alegerile parlamentare din toamna acestui an, fiind extins în Japonia și Australia. Un proiect de lege care are drept scop prevenirea erorilor procedurale, precum și îmbunătățirea transparenței și securității procesului electoral a fost votat în prima lectură de 57 de deputați, inclusiv trei neafilițiați - Gaik Vartanean, Olesea Stamate și Victoria Cazacu.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în contextul experienței alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional, organizate în anul 2024. Atunci, pentru prima dată, a fost implementat votul prin corespondență, ca metodă alternativă de exercitare a dreptului constituțional.

Documentul conține mai multe propuneri, care au drept scop îmbunătățirea cadrului normativ și eficiența procesului electoral. Printre acestea se numără crearea unui consiliu electoral distinct pentru secțiile de votare în care este implementat votul prin corespondență. Potrivit autorilor, acest lucru ar asigura o gestionare mai eficientă a procesului.

De asemenea, pentru a asigura un interval suficient și pentru a evita erorile, se propune ca termenul de anulare a înregistrărilor și al identificării la distanță a alegătorilor cu înscrierea acestora în listele alegătorilor să fie finalizat cu cel puțin 30 de zile înainte de data alegerilor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La fel, se propune stabilirea unui termen limită pentru modificările în listele electorale pentru votul prin corespondență cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua alegerilor, dar nu mai târziu de expedierea plicurilor cu materiale către alegători.

La alegerile din 2024, peste 1.400 de cetățeni moldoveni din SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda au votat să voteze prin corespondență.

Amintim că alegerile parlamentare din acest an se vor desfășura pe data de 28 septembrie și vor costa aproximativ 180 de milioane de lei.

Începând cu data de 22 aprilie, moldovenii din diasporă se pot înregistra prealabil pentru a participa la scrutinul parlamentar. Alegătorii care s-au înregistrat în prealabil pentru scrutinele anterioare și nu și-au modificat locul aflării în străinătate nu au obligația de a se înregistra din nou, dar își pot anula înregistrarea precedentă și efectua una nouă.

Comuniștii cer interzicerea votării cu pașapoarte expirate. Proiectul - avizat negativ de Guvern
Guvernul a avizat negativ proiectul de lege înaintat ieri cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați comuniști din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care prevede modificarea Codului Electoral. Autorii documentului sunt Diana Caraman, Constantin Starîș, Inga Sibova, Nic…