Volodimir Zelenski a promulgat noua lege a mobilizării

Volodimir Zelenski a promulgat noua lege a mobilizării
Sursa foto: UNIAN

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat noua lege a mobilizării. Potrivit presei din Ucraina, aceasta va intra în vigoare peste o lună.

Pe 11 aprilie, Rada de la Kiev a adoptat proiectul de lege privind mobilizarea. Deputații au votat pentru retragerea din proiect a prevederii privind demobilizarea, care era valabilă în primă lectură. Acesta prevedea eliberarea din serviciu a militarilor ce au servit mai mult de 36 de luni.

Noul proiect de lege a fost înregistrat la Rada Supremă la 30 ianuarie anul curent. Pe 7 februarie proiectul a fost aprobat ca bază, iar la 9 aprilie, Comitetul Radei Supreme a Ucrainei pentru securitate națională, apărare și informații a încheiat examinarea proiectului de lege pentru a doua lectură.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Legea marțială a fost introdusă în Ucraina pe 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia pe scară largă a Rusiei. Aceasta presupune un regim juridic special, care prevede acordarea mai multor competențe autorităților centrale, comandamentului militar, administrațiilor militare și organelor locale de autoguvernare, necesare pentru a preveni amenințarea.

Tot atunci, a fost anunțată și mobilizarea generală - un mecanism operațional de reînnoire a componenței Forțelor Armate ale Ucrainei, care se desfășoară simultan pe întreg teritoriul țării vecine. În această perioadă, toți cetățenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani (în principal bărbați), apți de îndeplinirea serviciului militar, sunt supuși mobilizării.