Violența digitală împotriva femeilor va fi pedepsită, iar victimele vor putea obține măsuri de protecție

Violența digitală împotriva femeilor va fi pedepsită, iar victimele vor putea obține măsuri de protecție
Sursa foto: annastills

În ajunul zilei de 8 martie, Platforma Deputatelor și Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV) au anunțat un proiect de lege care va aduce mai multă siguranță și protecție pentru femeile și fetele din R. Moldova.

Unul dintre aspectele importante al documentului este faptul că violența împotriva femeilor prin intermediul tehnologiei informaționale sau comunicațiilor electronice va fi pedepsită, iar femeile supuse violenței digitale vor putea obține măsuri de protecție.

Alt element important este extinderea termenului ordonanței de protecție pentru femeile victime de la trei la șase luni și extinderea termenului ordinului de restricție de urgență pentru agresori de la zece la 20 de zile. Aceste modificări sunt menite să ofere victimelor mai mult timp pentru a se recupera și a lua decizii informate privind siguranța lor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Al treilea aspect vizează incriminarea penală a femicidului - o noțiune introdusă în legislația națională în vara anului trecut, după omorul cu sânge rece al tinerei însărcinate din Orhei.

„Platforma Deputatelor din Parlamentul R. Moldova vine nu cu un buchet de flori, ci cu un pachet de legi. Pentru că, credem noi, 8 Martie nu e doar despre bomboane, dar și despre drepturi. Nu e doar despre gingășie, ci și despre siguranță. Nu este doar despre cadouri, dar și despre respect”, a declarat vicepreședinta Legislativului, Doina Gherman.

Proiectul a fost elaborat în spiritul implementării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul.