Ecoul omorului tinerei din Orhei: În legislația R. Moldova ar urma să fie introdusă noțiunea de femicid

Ecoul omorului tinerei din Orhei: În legislația R. Moldova ar urma să fie introdusă noțiunea de femicid
Colaj ziar.md

În legislația R. Moldova ar urma să fie introdusă noțiunea de femicid, definită ca uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen. Se întâmplă în contextul în care mai multe organizații non-guvernamentale au lansat apeluri publice în acest sens, după omorul cu sânge rece al tinerei însărcinate din Orhei.

Subiectul a fost discutat la audierile publice organizate de Parlament privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor din țara noastră.

„Violența pe bază de gen rămâne o tragedie națională, iar statisticile sunt îngrijorătoare. În 2023, în R. Moldova, au fost înregistrate 24 de cazuri în care au murit femei, ucise de soți, concubini sau parteneri de viață, iar în 2022 – 21 de femei. Dincolo de aceasta, fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții de violență”, a menționat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, sunt înregistrate circa 5-6 mii de victime ale violenței în familie.

Reprezentanta Procuraturii Generale (PG), procuroarea Mariana Gornea, a precizat că, în anul 2023, în judecată au fost trimise 136 de cauze penale de viol, fiind emise 98 de sentințe de condamnare la închisoare. De asemenea, pe parcursul anului trecut a fost finalizată urmărirea penală pentru 592 de cauze de violență în familie, iar instanțele judecătorești au emis peste 600 de sentințe de condamnare.

Responsabilii de la Parlament menționează că participanții audierilor au venit cu propuneri de ajustare a unor mecanisme în cazurile de violență asupra femeilor, de sporire a măsurilor de prevenție, de desfășurare a campaniilor de informare și sensibilizare a societății, de extindere a serviciilor pentru femeile victime ale violenței, dar și propuneri de programe pentru agresori.

În urma audierilor publice, va fi creat un grup de lucru interinstituțional, care va elabora un plan național de răspuns promt la cazurile de violență asupra femeilor și fetelor.

„Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie”. Cazul care a zguduit R. Moldova va fi audiat în Parlament
Cazul omorului tinerei însărcinate din Orhei va fi audiat în Parlament. Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman, a anunțat organizarea unor audieri publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave. „Voi repeta de fiecare dată, victima nu a…