Viitura de pe Dunăre va intra în România pe 28-29 septembrie, avertizează autoritățile române

Viitura de pe Dunăre va intra în România pe 28-29 septembrie, avertizează autoritățile române
Sursa foto: AP

Angajații de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Autoritățile române estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, transmite Europa Liberă România.

Încă de joi au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare, transmit Apele Române într-o postare făcută vineri pe Facebook.

„Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgență, unde este nevoie, pentru refacerea stabilității digului. Vor fi inspectate de asemenea zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari și se va degaja vegetația pentru asigurarea secțiunilor optime de scurgere ale apelor, dacă vor fi identificate astfel de situații”, arată sursa citată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Odată cu creșterea nivelurilor Dunării, formațiile de intervenție de la Dunăre vor fi dublate cu agenți hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre.

Debitul pe Dunăre la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 19 - 20 septembrie a fost în creștere, având o valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Debitul Dunării la Budapesta avea vineri o valoare de 7940 mc/s, şi se confirmă tendința de scădere a valorilor maxime prognozate, astfel astăzi se prognozează pentru Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puțin față de prognozele inițiale de valori maxime de 8700 mc/s, spun Apele Române.

Budapesta se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, Dunărea acoperind deja cheiurile orașului și ajungând chiar și la celebra clădire a Parlamentului. Este stare de alertă, premierul ungar Viktor Orban a declarat că „situația este gravă”, dar că Ungaria este în siguranță. Primarul capitalei a scris în pagina sa de Facebook că Budapesta este pregătită pentru un vârf de 9 metri înălțime.