VIDEO/ Un aisberg de 380 de kilometri pătrați s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica

VIDEO/ Un aisberg de 380 de kilometri pătrați s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica
Colaj. Sursa foto: British Antarctic Survey

Un aisberg de mari dimensiuni s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica, a anunțat institut de cercetare din Marea Britanie „British Antarctic Survey” (BAS) pe 21 mai.

Aisbergul, care măsoară 380 de kilometri pătrați, s-a desprins luni, la câteva săptămâni după ce o fisură de 14 kilometri s-a format în gheață.

Evenimentul de „calving” - termenul științific care desemnează separarea unor fragmente de gheață dintr-un ghețar sau masă de gheață - a fost al treilea din regiune în ultimii patru ani. Oamenii de știință de la BAS au identificat instabilități în regiune în urmă cu un deceniu, iar drept urmare stația de cercetare britanică Halley a fost mutată la o distanță de 20 de kilometri în interiorul continentului în 2016, transmite Agerpres.

„Această fragmentare era așteptată de la apariția Halloween Crack, în urmă cu opt ani, şi reduce suprafața totală a banchizei la cea mai mică dimensiune de la începutul monitorizării”, a spus Oliver Marsh, cercetător în cadrul BAS.

Comunicatul de presă dat publicității de BAS precizează că evenimentul nu este legat de schimbările climatice.

La Baza Halley cercetătorii sunt prezenți din noiembrie până în martie, în timpul verii antarctice. Restul anului, regiunea este monitorizată cu ajutorul imaginilor satelitare.