VIDEO/ Protestul agricultorilor. Tractoarele ar putea rămâne în PMAN până pe 31 decembrie

VIDEO/ Protestul agricultorilor. Tractoarele ar putea rămâne în PMAN până pe 31 decembrie
Sursa foto: Facebook/ Asociația Forța Fermierilor

Agricultorii au ajuns joi seara, 23 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru a cere de la autorități soluții urgente la problemele cu care se confruntă producătorii din țară. Organizatorii intenționează să rămână în centrul Capitalei până pe 31 decembrie.

Poliția a solicitat agricultorilor să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să dea dovadă de responsabilitate și să nu admită încălcări.

0:00
/
Sursa video: Facebook/ Asociația Forța Fermierilor

Mai exact, agricultorii cer să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate agricultorilor care au cultivate 70% din suprafețe cu cereale și oleaginoase.

De asemenea, fermierii solicită ca o comisie, formată din reprezentanții instituțiilor responsabile și ai asociațiilor de producători, să examineze dosarele fermierilor și, dacă e cazul, să oblige Camera de Comerț și Industrie să elibereze avize care să ateste că fermierul nu-și poate achita datoriile, din cauza secetei și a altor circumstanțe obiective, și nu ar trebui să fie executat silit.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Expertul economic, Veaceslav Ioniţă, susține că agricultorii ies la proteste deoarece prețurile la producția agricolă în acest an a scăzut de două ori față de anul trecut. De la 28% la porumb, până la 53,7% la floarea soarelui.

„Priviți cu atenție evoluția prețului la grâu, care costă astăzi 2,55 lei/kg similar cu anul 2019. Acum imaginativă cu cât au crescut din 2019 costurile de producție și veți înțelege toată drama prin care trec acum agricultorii”, scrie Ioniță.

Fertilizanții de atunci sau scumpit de 4 ori, costurile cu forța de muncă a crescut de 1,7 ori, motorina e mai scumpă de 1,5 ori.

„Deci ai o creștere de circa 2 ori a costurilor de producție, iar prețurile au rămas aceleași ca și-n 2019. Iată și motivul protestelor. Și pe final o mică remarcă: Corupția costă!!! Dacă faci jocul monopoliștilor, te trezești cu fermierii în stradă”, punctează expertul economic.