VIDEO/ Prețul la grâu e scăzut, iar cel al pâinii se menține ridicat. Ministrul Agriculturii: „Două lumi paralele”

VIDEO/ Prețul la grâu e scăzut, iar cel al pâinii se menține ridicat. Ministrul Agriculturii: „Două lumi paralele”
Colaj: ziar.md

Moldovenii se întreabă de ce nu scade preţul la pâinea pe care o cumpără zilnic, un produs de primă necesitate, cu toate că grâul s-a ieftinit în ultimul timp. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, a explicat că producătorii de grâu din R. Moldova sunt orientați spre export, pe când producătorii de pâine din țara noastră cumpără făina din străinătate.

Pâinea nu se ieftinește, chiar dacă prețul la grâu este unul scăzut. Ministrul Agriculturii susține că situația dată creează „condiții de două lumi paralele”.

De ce dacă grâul costă 2 lei 50 spre exemplu, pâinea nu s-a ieftinit? Pentru că grâul din R. Moldova nu prea este… dacă în fiecare sat ne uităm la liderii care îi avem o să vedem că niciunul din cei 3 sau 4 lideri nu produc făină și nici pâine nu coc din ea. Cei care produc pâinea - importă făina în R. Moldova”, a declarat Bolea la o emisiune de la Agro TV.

El a precizat că grâul produs în țara noastră nu este procesat în cantități mari, respectiv făina necesară este importată de peste hotare. În opinia sa, dacă grâul produs în R. Moldova avea să fie procesat, atunci „am fi avut cu totul alte prețuri la pâin”.

Avem și grâu de calitate în R. Moldova, dar el nu este procesat. Chiar și acel puțin pe care îl avem ar fi trebuit să fie procesat și atunci am fi avut cu totul alte prețuri. Dar noi procedăm în felul următor: cei care produc grâu sunt orientați în exclusivitate, în mare majoritate a cazurilor din păcate, spre export. Cei care produc pâine - sunt orientați spre importul de făină și producerea produsului de panificație din produse de import. Lucrurile acestea creează condiții de două lumi paralele, care nu au niciuna legătură între ele și atunci noi vedem un preț de grâu foarte ieftin și agricultori care nici măcar nu-și pot acoperi nici măcar sinecostul și cealaltă parte – avem o pâine foarte scumpă, pentru că pe lângă toate s-a mai scumpit și prețul la energia electrică, și gazul, și noi înțelegem că să coci pâine trebuie să ai resurse energetice care sunt destul de costisitoare. Dacă noi am fi avut o legătură între ele, atunci eu cred că noi nu am fi avut nici măcar scumpiri la pâine, chiar noi am vorbi și despre ieftiniri”, a explicat ministrul Agroculturii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Conform datelor de la Biroul Național de Statistică, în R. Moldova, suprafața însămânțată cu grâu pentru sezonul 2023 a fost de 372,2 mii de hectare.

În primele şapte luni ale acestui an, exporturile de făină de grâu din R. Moldova au înregistrat o creştere spectaculoasă de circa 5,5 ori, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija, srie Mold-Street.

Preţul mediu de export al făinei de grâu a fost de 5,6 lei, cu aproape un 0,85 lei mai puţin ca în anul trecut şi ceva mai mare decât costul mediu de import din 2021. Datale denotă că în lunile mai-iunie 2023 preţul mediu de import a coborât la 5 lei pentru un kilogram, iar în iulie a coborât la doar 4,71 lei.

Scăderea preţului făinei de grâu pe piaţa internă şi la export deocamdată nu s-a reflectat şi într-o ieftinire şi a producelor de panificaţie. Expertul Iurie Rija susţine că multe brutării au cumpărat şi făcut stocuri atât de grâu, cât şi de făină în perioada când aceasta era scumpă. În plus s-au scumpit mult şi resursele energetice, iar reducerile de tarife de abia încep să îşi facă efectul.