VIDEO/ Maidanezii își așteaptă stăpânii. Cum poți adopta un câine de la azilul din Chișinău

VIDEO/ Maidanezii își așteaptă stăpânii. Cum poți adopta un câine de la azilul din Chișinău
Colaj ziar.md

Mișutca și Malîș - așa sunt botezați doi dintre cei circa 400 de maidanezi plasați la Necropola de animale din Chișinău. În timp ce își așteaptă viitorii stăpâni, câinii sunt îngrijiți de angajații azilului, care îi hrănesc și le fac curat în cuști. De la începutul anului curent au fost adăpostiți 80 de câini, în timp ce 51 și-au găsit stăpân. Ziar.md. a aflat care este procedura de adopție.

„Este foarte simplu. Persoana trebuie să aibă dorință și dragoste față de un animal de companie. (...) Trebuie să fie cetățean al R. Moldova sau cetățean străin cu acte în regulă, să vină la azil, să aleagă maidanezul, să intre în contact cu el o oră, două, să depună cerere și în aceeași zi este permisă adopția câinelui”, a precizat șeful interimar al întreprinderii municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie.

Responsabilul spune că oamenii care adoptă animalele au aceleași obligațiuni ca cetățenii care dețin deja un animal de companie.

„Există legislația R. Moldova, care prevede răspunderea față de condițiile de întreținere. Există răspunderea administrativă, contravențională și penală privind cruzimea față de animale”, a conchis Darie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În timpul vizitei ziar.md la azil, un cuplu din Chișinău a decis să-și mărească familia, adoptând patruped.

„Îi oferim o casă. (...) A fost foarte greu pentru că sunt foarte mulți câini care ne-au plăcut, dar acela ne-a atras mai mult atenția. (...). Încă ne gândim ce nume o să-i punem, să aflăm dacă este fată sau băiat”, a spus tânăra.

Potrivit șefului întreprinderii, pentru întreținerea azilului vor fi alocate 4,5 milioane de lei din bugetul municipal pentru anul 2024. Totodată, alte 3 milioane de lei sunt oferite pentru programul de sterilizare și vaccinare a animalelor fără adăpost.

De menționat că, în fiecare weekend, azilul este vizitat de voluntari, care aduc hrană pentru câini și îi scot la plimbare. Oamenii sunt îndemnați să aducă, în limita posibilităților, mâncare, pături, dar și alte lucruri necesare pentru întreținerea unui câine.