VIDEO/ Mai multe femei din Bălți au învățat să croiască și să țese ii
Mai multe femei din Bălți au învățat cum să croiască și să țese o ie, în cadrul unui atelier de creație, desfășurat la Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiu. Ghidate de meșterul popular Stela Draguțan, participantele s-au familiarizat cu arta cămășii cu altiță. La finalul sesiunilor, fiecare dintre acestea se va alege cu o cămașă tradițională autentică și personalizată, transmite TVN.
Una dintre participante a adus la atelier două ii cu o mare însemnătate sentimentală: prima - de la Podul de flori de peste Prut, iar a doua - cusută de mama, în anii de școală.
„Sunt foarte importante așa evenimente, din motiv că se transmit la tinerii de astăzi tradițiile, metodele de prelucrare, croiala iei noastre tradiționale. Aceasta este o ie de la Podul de flori, transmisă mie de o româncă. Asta este o ie cusută de mămica mea, când eram încă elevă la școală. O port și astăzi”, a menționat participanta.
Femeile care s-au arătat interesate de atelier spun că este de datoria lor să cunoască cum își coseau mamele și bunicile lor costumele tradiționale.
„Am muncit 14 ani în calitate de meșter popular și cunosc 15 genuri de activități, diferite meșteșuguri, pe care le transmit discipolilor mei. Despre cămașa cu altiță nu cunosc absolut nimic, sunt la prima activitate. Cu mare drag o să depun efort ca să învăț și să transmit mai departe acest meșteșug”, a spus meșterul popular din Drochia, Aurica Roman.
Atelierul de creație „Cămașa cu altiță” s-a desfășurat în cadrul Zilelor Patrimoniului European Cultural Local 2023.
Pe 1 decembrie 2022, dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și R. Moldova”, a fost înscris în în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.
Înscrierea în Lista Reprezentativă este un moment de referință pentru mai buna conștientizare la nivel global a valorii acestei tradiții și a originii sale, precum și pentru asigurarea, într-o perspectivă durabilă, a promovării și protecției tehnicilor specifice utilizate de comunitățile de creație.