Vicepreședinta CE: Avem dușmani. Rusia e foarte activă. Politicienii aleși democratic trebuie să vină cu soluții

Vicepreședinta CE: Avem dușmani. Rusia e foarte activă. Politicienii aleși democratic trebuie să vină cu soluții
Sursa foto: CNN

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, comisar european pentru Valori și Transparență, a acordat un interviu pentru Digi24, în care a atras atenția că pentru Kremlin - dezinformarea face parte din doctrina lor militară și este o armă de manipulare în masă de multe milioane de euro, iar politicienii aleși democratic trebuie să vină cu idei și cu soluții.

Uniunea Europeană rămâne un far al democrației, dar, da, avem dușmani. Rusia este foarte activă, în special de când a început războiul din Ucraina, este foarte activă în a invada spațiul nostru informațional, pentru a semnă diviziune și neîncredere (...) Pentru Kremlin, dezinformarea face parte din doctrina lor militară și este o armă de manipulare în masă de multe milioane de euro. Partea bună este că acum avem un răspuns la asta. Avem un pachet de legi și acțiuni ne-legislative ca de exemplu Digital Services Act sau Codul anti-dezinformare. Lucrăm împreună cu platformele social-media. Sprijinim societatea civilă”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene.

Oficiala europeană a menționat că, durează zeci de ani să construiești democrația și poate fi subminată foarte repede.

Și când vorbim despre democrație, nu vorbim doar despre alegeri. Vorbim despre libertatea presei, justiție și autorități independente, societate civilă și cetățeni activi. Democrația înseamnă un exercițiu zilnic (...) Politicienii aleși democratic trebuie să vină cu idei și cu soluții, trebuie să arătăm că suntem capabili să rezolvăm problemele oamenilor. Dacă nu facem asta, oamenii vor alege extremiști care se pricep foarte bine să identifice probleme, dar care oferă soluții dezastruoase”, a mai spus Vera Jourova la Digi24.

Vicepreședinta Comisiei Europene a atras atenția că rețelele sociale pot fi periculoase: „Ne împing în propriile noastre bule de informații. De asemenea, ne pot servi conținut mai extremist, și suferim de o supradoză de informații”.

În R. Moldova, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat luni, 30 octombrie, o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din țara nostră, motivând că „promovează interese străine”. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3.

Totodată, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dispus luni blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.

În ordinul emis de SIS pe 30 octombrie curent se stipulează că cele 31 de portaluri sunt utilizate în războiul informaţional contra R. Moldova.