Uniunea Europeană pune pe pauză procesul de aderare a Georgiei. Precizările ambasadorului UE la Tbilisi
Ambasadorul UE în Georgia, Pavel Gercinski, a anunțat despre decizia UE de a suspenda acordarea asistenței de 30 de milioane de euro, destinate sectorului georgian al apărării. De asemenea, potrivit lui Gercinski, Uniunea Europeană a pus pe pauză și procesul de aderare a Georgiei. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe internaționale de două zile privind extinderea UE, care are loc la Tbilisi, scrie Ekho Caucaz.
„Asistența noastră directă pentru guvernul georgian va fi redusă. Vom încerca să transferăm această asistență directă către societatea civilă și mass-media. Acest lucru a fost anunțat după reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg”, a declarat Gercinski.
Ambasadorul a menționat, de asemenea, că deocamdată nu este clar dacă Georgia va face parte „din următorul mare val de extindere a UE”.
„Extinderea este una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă UE și sper sincer că, în următorii 5 ani de de activitate a conducerii noi, va exista un mare val de extindere a UE. În cazul Georgiei, încă nu este clar dacă va deveni parte a următorului mare val de extindere a UE. Sper sincer că așa va fi, și după alegerile din octombrie vom relua munca noastră și vom reuși să facem ca Georgia să devină parte a extinderii ulterioare a UE”, a menționat ambasadorul.
În prezent, aderarea Georgiei la UE este suspendată, a mai subliniat Gercinski, citat de Ekho Caucaz.
„Despre acest lucru au declarat foarte clar liderii Uniunii Europene după summitul Consiliului European. Nu-mi pot imagina că anul acesta Georgia va avansa și va face pași înainte, deoarece liderii Uniunii Europene au decis să înghețe procesul de aderare. Acum ei așteaptă cu răbdare mai multă claritate din partea guvernului Georgiei”, spune diplomatul.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Georgia a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în decembrie 2023, cu condiția să parcurgă etapele relevante, astfel cum se prevede într-o recomandare a Comisiei.
În urma adoptării de către Georgia a legii privind transparența influenței străine, Consiliul European a declarat în iunie 2024 că legea reprezintă un regres în ceea ce privește etapele prevăzute în recomandarea Comisiei și va conduce de facto la o stopare a procesului de aderare.