Uniunea Europeană ia în calcul decuplarea R. Moldova de Ucraina în procesul de aderare

Uniunea Europeană ia în calcul decuplarea R. Moldova de Ucraina în procesul de aderare
Sursa foto: AFP

Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a continua procesul de aderare cu R. Moldova, decuplând-o de Ucraina. Comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, susține că acest lucru s-ar putea întâmpla întrucât eforturile Ucrainei de a adera la blocul comunitar sunt blocate de Ungaria.

Kos a spus, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că „nu poate exclude o decuplare” a celor două țări încă din luna iunie, când la Bruxelles urmează să fie luate mai multe decizii legate de extindere.

„Discutăm deja cu statele membre ce este de făcut, pentru că niciun stat membru nu se opune deschiderii primului grup de capitole de negociere cu Moldova”, a spus ea, menționând că Ungaria se opune doar aderării Ucrainei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

R. Moldova și Ucraina au depus cererile de aderare la UE în martie 2022 și au parcurs împreună pașii de până acum în procesul de aderare la UE, iar UE le-a tratat ca pe un tandem. Pe 25 iunie 2024, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

De menționat că R. Moldova a obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina. Maia Sandu a declarat cu diverse ocazii că R. Moldova va adera la UE până în 2030.

Negocierile cu Ucraina sunt blocate de Ungaria, care a ridicat mai multe obstacole și a cerut consolidarea drepturilor minorității maghiare din vestul Ucrainei. Așa cum toate deciziile privind extinderea UE necesită unanimitate, Ungaria poate, practic, să țină Ucraina în afara blocului comunitar atâta timp cât consideră necesar.