Unii producători ar putea fi lipsiți de subvenții. Ministrul Agriculturii: Nu sunt vinovați agricultorii

Unii producători ar putea fi lipsiți de subvenții. Ministrul Agriculturii: Nu sunt vinovați agricultorii
Sursa foto: gov.md

Unii producători agricoli riscă a fi lipsiți de subvenții din partea statului. Anunțul a fost făcut luni, 28 august, de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, spunând că nu există „un lanț logic”, de exemplu, există materie primă de o calitate bună la prețuri foarte mici în țara noastră, dar totuși aceasta este importată.

„Analiza economică a subvențiilor denotă că nu a influențat nicicum situația agricultorilor. Noi încă suntem în continuare o țară exportatoare de cereale. Marea majoritate a agricultorilor care au probleme economice sunt exportatori sau sunt din lanțul valoric scurt, adică ei produc cereale și dau la export. De aici și pornește productivitatea joasă, prețuri de cost foarte mari și prețurile de vânzare sunt așa cum sunt. Evident că aceste lucruri fac ca ei să fie parte dintr-un lanț valoric foarte scurt și în consecință, profituri foarte mici sau deloc. Astfel, când tragem linia, vedem că 6 miliarde de lei - bani dați până acum - au dezvoltat o agricultură bazată pe producere de materie primă și deloc taxată pe procesare”, a declarat ministrul Agriculturii.

Bolea susține că unii producători nu sunt incluși în lanțuri valorice, dând următorul exemplu:

„Noi importăm biscuiți, macaroane și alte tipuri de produse alimentare. Acești producători de cereale, din păcate, nu sunt incluși în alte lanțuri valorice - cum ar fi producerea de făină sau nu sunt incluși în lanțurile valorice de creștere a cărnii. Paradoxal, noi avem materie primă care stă la baza furajele pentru animale - porumbul și grâul, dar în același timp, noi observăm că importăm carne”.

Oficialul a precizat că urmează a fi reanalizat sistemul de subvenționare și reorientarea acestuia pe alte dimensiuni.

„Am avut o întâlnire cu procesatorii de carne, ei vor să scoatem taxele vamale la importul de carne, la importul de unt, că noi nu avem dezvoltată zootehnia. Noi avem materie primă de o calitate bună la prețuri foarte mici și noi subvenționăm în realitate acești 6 miliarde, se regăsesc în economia statelor, în care noi facem export de materie primă. Evident că Ministerul Agriculturii, inclusiv astăzi are prima ședință cu privire la reanalizarea sistemului de subvenționare și reorientarea acestuia pe alte dimensiuni. Va fi un proces mai lung de analiză pentru a ajunge la un sistem econimic agricol funcțional. Subvențiile se dau în agricultură pentru fortificarea agricultorilor și garantarea cetățenilor R. Moldova că vor avea produse ieftine pe masă”, a detaliat ministrul Bolea.

El susține că nu se îndeplinesc efectele care ar trebui să se producă în urma subvențiilor acordate, de exempul cum ar fi - prețurile mici la cereale nu se reflectă la prețurile derivate din cereale.

„Ei sunt în două lumi paralele. Deci, tot ce producem legat de cereale - sunt orientate numai spre export și ceilalți care produc produse de panificație - sunt orientați spre import de făină sau singuri își cresc grâul sau importă grâu. Trebuie de găsit mecanismul economic de interconectare. Aceasta este una dintre problemele de bază - lipsa între agricultorii din R. Moldova. Acest lucru îl obserbăm în toate lanțurile valorice. Procesatorii de vin cochetează de a importa vin. Va trebui să ne implicăm să reducem sau să anulăm subvenționare pentru cei care produc vin și îmbuteliază și importă vin, dar nu cumpără struguri din R. Moldova. Sau trebuie să includem producătorii de cereale într-un alt lanț valoric. Adică noi trebuie spre exemplu să subvenționăm kilogramul de carne și să reducem sau anulăm subvențiile pentru cereale pentru că producem un milion și jumătate de cereale care sunt cu efect zero pentru economia națională și pentru cetățenii R. Moldova”, a conchis ministrul Agriculturii.

Totodată, el a mai spus că, nu sunt vinovați agricultorii că nu s-a realizat această analiză în 30 de ani.