Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională. Anunțul făcut la câteva ore după vizita lui Benjamin Netanyahu

Guvernul Ungariei a decis să se retragă din Curtea Penală Internațională (CPI), a anunțat, joi, șeful Cancelariei premierului, Gergely Gulyas. Decizia vine la câteva ore după ce liderul israelian Benjamin Netanyahu, vizat de un mandat de arestare emis de CPI, a sosit în țară pentru o vizită de stat, transmite Reuters.
Viktor Orban a anunțat la sfârşitul lunii noiembrie 2024 că îl va invita pe premierul israelian în Ungaria, în ciuda mandatului de arestare emis de CPI pe numele lui Netanyahu, suspectat de tribunal de comiterea de crime de război şi crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza. Benjamin Netanyahu a dat joi curs acestei invitații.
Prim-ministrul și fostul ministru al Apărării din Israel, respectiv Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sunt acuzați de CPI de crime de război comise de la cel puțin 8 octombrie 2023 până la cel puțin 20 mai 2024.
Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram
„Camera a considerat că există motive întemeiate să se creadă că ambele persoane au privat în mod intenționat și cu bună știință populația civilă din Gaza de obiecte indispensabile supraviețuirii sale, inclusiv alimente, apă, medicamente și materiale medicale, precum și combustibil și electricitate, cel puțin în perioada 8 octombrie 2023 - 20 mai 2024”, a precizat CPI.
Netanyahu a condamnat decizia CPI, catalogând-o drept „antisemită”. Ungaria este membru fondator al CPI, care numără 125 de state membre. Statele Unite, Rusia, China și Israel, printre altele, nu recunosc jurisdicția Curții.
Curtea Penală Internațională este o instanță de justiție internațională permanentă cu sediul la Haga. Cei 18 magistrați judecă persoane care au comis genocide, crime de război, crime împotriva umanității și crime împotriva păcii.


