Undă verde pentru construcția noii ambasade a SUA la Chișinău. Guvernul a aprobat semnarea Acordului
Statele Unite ale Americii pot cumpăra terenul fostului Stadion Republican. Miniștrii au aprobat în ședința de miercuri, 10 iulie, semnarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în țara noastră.
Potrivit documentului, scopul final al încheierii tratatului este construirea unei noi Ambasade a Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, ce ar include oficii, spații rezidențiale, depozit, spații de recreere, și pentru orice alt scop destinat sprijinirii activităților diplomatice și consulare ale Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, așa cum este stabilit de Guvernul Statelor Unite ale Americii („Spațiul Ambasadei”), și al creării parcurilor și altor spații deschise accesibile publicului larg („Spațiul Parcului”).
La rândul său, Guvernul Statelor Unite ale Americii se obligă să asigure plata sumei bănești, indicată în art.3 al tratatului, pentru transferul dreptului de proprietate asupra terenului menționat, în folosul Guvernului Republicii Moldova, precum și plata sumei bănești cu titlu de rambursare a cheltuielilor pentru costurile documentate aferente transferului lotului de teren.
„Încheierea tratatului va avea un impact pozitiv asupra societății, or, în consecință urmează a fi reabilitat un cartier din capitală ce actualmente se află în mare parte în stare deplorabilă și este inaccesibil pentru public. În semn de omagiu adus semnificației istorice a fostului stadion, partea americană va renova și repara porțile istorice ale stadionului, intrarea și spațiile asociate acesteia și le vor face accesibile publicului. Mai mult, Guvernul SUA își asumă să rezerve o parte din teren pentru spații de parc accesibile publicului, al cărui design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul R. Moldova și profesioniștii locali în design”, se menționează în Acord.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Totodată, părțile vor conveni asupra unui nume pentru spațiul parcului. În consecință, partea americană își păstrează dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expunerea de artă, organizarea de evenimente culturale, inclusiv amplasarea unei statui/monument sau activități similare.
Semnarea Acordului urmează să aibă loc la în luna iulie 2024. În acest sens, după emiterea Hotărârii Guvernului privind aprobarea semnării, Cancelaria de Stat va remite Ministerului Afacerilor Externe solicitarea de eliberare a deplinilor pentru semnarea tratatului. Tratatul urmează a fi încheiat în două exemplare originale, în limbile română și engleză, toate textele fiind egal autentice.
La sfârșitul lunii martie, Guvernul a anunțat că terenul de 5,2 hectare al fostului Stadion Republican va fi vândut pentru construirea viitoarei ambasade a SUA. Atunci, Executivul preciza că prețul estimativ de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro, însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele.
Ulterior, Cabinetul de miniștri a creat o echipă de negociatori, care se ocupă de vânzarea fostului Stadion Republican. Delegația este condusă de secretarul general al Guvernului, Artur Mija și din aceasta face parte ministrul Culturii - Sergiu Prodan, directorul APP - Roman Cojocaru, dar și reprezentanții ministerelor de externe, economiei, justiției și infrastructurii.
Pe 9 iulie, directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari a anunțat că Executivul de la Chișinău și Guvernul Statelor Unite ale Americii au ajuns la un acord final în privința vânzării terenului fostului Stadion Republican.