Un municipiu din nordul țării nu va mai plăti pentru lumina de pe strada centrală și cea din grădina publică
Un municipiu din nordul țării nu va mai cheltui bani pentru iluminatul public de pe strada centrală care traversează orașul, dar și pentru cel instalat în grădina publică. Este vorba de Edineț, care a beneficiat de un proiect finanțat de UE, axat pe modernizarea localității și eficientizarea energetică a acesteia. În cadrul proiectului, pe acoperișurile a trei clădiri au fost instalate panouri fotovoltaice, care livrează energie electrică în rețea, transmite TVN.
„Este foarte bine. Vedem pe unde mergem, nu sunt gropi, băltoace, totul este frumos și cult. Încă și mai bine este că nu trebuie să ne gândim cine va achita și cine va fi responsabil de asta”, spune unul dintre locuitorii municipiului, care se arată mulțumit de faptul că primăria va putea economisi bani.
Potrivit tehnicienilor, pe fiecare dintre cele trei acoperișuri au fost instalate panouri fotovoltaice cu o capacitate de 40 de KW.
„Energia va fi consumată pentru clădire și restul va merge pentru iluminatul stradal smart, pe care îl implementăm. În total, avem 120 de KW, instalați pe trei instituții. La maxim, bineînțeles că va lucra vara, până la 40 de KW. Pe timpul acesta de iarnă produc undeva 10, maxim 15%”, a explicat responsabilul tehnic Tudor Sîngereanu.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, susține că asta va permite și acoperirea cheltuielilor pentru energia electrică consumată de edificiul primăriei.
„Investiția respectivă este făcută pentru Grădina publică, care are o acoperire de peste 40 de hectare, inclusiv pe strada centrală, dintr-un capăt în altul. În diferite perioade ale timpului îl putem programa în așa fel ca să lucreze mai luminos sau mai puțin luminos, mai ales în perioada 12 – 5/6 dimineața. În cadrul acestui proiect există și un subproiect mai micuț, de peste 70 de mii de euro - am instalat deja pe trei instituții panouri fotovoltaice. Intenționăm ca, din ceea ce produc aceste fotovoltaice și le oferim rețelelor electrice, cumpărarea iluminatului stradal să fie din contul acestora”, a declarat primarul.
Administrația publică locală intenționează să extindă acest proiect, astfel încât cele 20 de instituții publice să fie alimentate cu energie electrică parvenită de la panourile fotovoltaice.
„Lucrăm la un proiect mai mare, un proiect de minimum 2 MW. Vrem să facem un parc fotovoltaic mai extins, în cadrul acestuia producerea să înceapă de la minimum 2MW, între 2 și 4/5MW. Asta va face ca peste 20 de instituții, inclusiv școli, grădinițe și întreprinderi municipale, să fie independente energetic”, a conchis Constantin Cojocaru.