Un cetățean georgian, căutat de Interpol pentru „terorism”, reținut la intrarea în R. Moldova

Un cetățean georgian, căutat de Interpol pentru „terorism”, reținut la intrarea în R. Moldova
Sursa foto: Poliția de Frontieră

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile de securitate de la Aeroportul Internațional Chișinău au reținut doi cetățeni ai Georgiei, pasageri ai cursei Istanbul-Chișinău, suspectați de apartenență la organizații teroriste. Informațiile au fost confirmate ulterior în conformitate cu alerta Interpol. Astfel, unul din tineri a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă al Direcției de Poliție Chișinău, iar cel de-al doilea a fost declarat persoană inadmisibilă pe teritoriul R. Moldova și returnat în Turcia.

„Pe numele unui cetățean al Republicii Georgia în vârstă de 20 de ani, de către autoritățile de drept din Statele Unite ale Americii era emis mandat de arest pentru comiterea infracțiunii de „terorism”. Străinul s-a prezentat la intrarea în Republica Moldova, fiind pasager la ruta aeriană „Istanbul-Chișinău”. Împreună cu un alt cetățean georgian de 19 ani, cei doi au fost reținuți imediat după ce au coborât din aeronavă. Aceștia au fost escortați pentru verificări suplimentare de către angajații SOPIE al SPF Aeroportul Internațional Chișinău și BDS Scorpion al IGC”, anunță Poliția de Frontieră.

În cadrul controlului adițional, angajații Poliției de Frontieră de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au depistat documente care confirmă pregătirea în centre specializate de antrenament militar, precum și materiale multimedia cu conținut de natură teroristă.

Cetățeanul căutat prin Interpol a fost documentat și plasat în izolatorul de detenție preventivă al Direcției de Poliție mun. Chișinău, în timp ce cel de-al doilea cetățean georgian a fost declarat persoană inadmisibilă pe teritoriul Republicii Moldova și a fost returnat în R. Turcia.