Un bărbat de 42 de ani și un copil de trei anișori au murit în urma intoxicației cu gaz natural

Un bărbat de 42 de ani și un copil de trei anișori au murit în urma intoxicației cu gaz natural
Sursa foto: IGSU

Două persoane din raionul Anenii Noi, un bărbat de 43 de ani și un copilaș de doar 3 anișori, au decedat în urma intoxicației cu gaz natural. Alte două persoane din UTA Găgăuzia, o femeie de 42 de ani și un copil de 12 ani, au avut de suferit în urma emanării monoxidului de carbon de la o sobă. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu prudență maximă regulile de siguranță la utilizarea instalațiilor de încălzit în perioada rece a anului.

Cazul tragic a fost înregistrat în după-amiaza zilei de 17 noiembrie 2024, într-o casă de locuit din satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi. Salvatorii au depistat corpurile neînsuflețite a două persoane: un bărbat în vârstă de 42 de ani și un copil de 3 ani.

În urma cercetărilor efectuate de specialiștii serviciilor de urgență, s-a stabilit că persoanele s-au intoxicat din cauza scurgerii de gaz natural, în timpul utilizării unui cazan de încălzit conectat la rețeaua de gaze naturale.

Al doilea caz a avut loc în dimineața zilei de duminică. Salvatorii din sudul țării au fost informați despre două persoane care s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la o sobă, într-o casă din localitatea Copceac, UTA Găgăuzia.

Investigațiile efectuate au demonstrat că o femeie în vârstă de 42 de ani și un copil de 12 ani au suferit intoxicație cu monoxid de carbon emanat de la o sobă în care focul a rămas aprins pe toată noaptea. Persoanele au fost transportate la spitalul raional pentru îngrijiri medicale. Circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de autoritățile competente.

Recomandări

Sobe

În acest sens, IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu prudență maximă regulile de siguranță la utilizarea instalațiilor de încălzit în perioada rece a anului. Specialiștii IGSU avertizează că sobele trebuie verificate minuțios înainte de a fi utilizate. Acestea trebuie să fie funcționale și curățate de funingine și depuneri. Fisurile și defectele trebuie eliminate la timp.

De asemenea, pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, încăperile trebuie aerisite periodic, iar canalele de ventilare trebuie să rămână deschise și neobturate. Totodată, pe timp de noapte, oamenii sunt rugați să stingă focul din sobă.

Cazane

În perioada rece a anului, oamenii trebuie să fie prudenți la utilizarea instalațiilor conectate la gaze naturale. Cetățenii sunt rugați să monteze corect instalațiile alimentate cu gaze naturale, în locuri inaccesibile copiilor. Funcționalitatea acestora trebuie verificată sistematic.

Pompierii atenționează că pentru a evita intoxicațiile din cauza scurgerii gazelor naturale provocate de defecțiuni, este necesar ajutorul specialiștilor autorizați. Conectarea și utilizarea instalațiilor alimentate cu gaze naturale se va efectua doar după eliminarea cauzelor care ar putea determina scurgeri de gaze.

Butelii de gaze

Persoanele care utilizează buteliile de gaz sunt atenționate că amplasarea acestora în interiorul locuințelor, mai ales în apropierea surselor de căldură, este interzisă. Buteliile care alimentează instalațiile de încălzit trebuie plasate în cutii metalice afară, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate.