UE va revizui statutul de protecție al lupilor. Ursula von der Leyen: „ Au devenit un pericol real”

UE va revizui statutul de protecție al lupilor. Ursula von der Leyen: „ Au devenit un pericol real”
Sursa foto: Wallpaper Flare

Comisia Europeană ia în calcul modificarea statutului de protecție al lupilor pe teritoriul UE. Anunțul a fost făcut luni, 4 septembrie, de preşedinta Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, care a tras un semnal de alarmă faţă de pericolul real al haitelor de lupi pe teritoriul UE, transmite Euronews.

În prezent, specia este strict protejată de Directiva privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, adoptată în 1992, care interzice capturarea sau uciderea deliberată a lupilor în sălbăticie.

Cu toate acestea, după o absență de zeci de ani, haitele de lupi s-au întors recent în regiunile UE, atacând animalele și alimentând tensiunile în rândul fiermierilor.

„Concentrația haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale şi, eventual, şi pentru oameni. Invit autorităţile locale şi naţionale să ia măsuri atunci când este necesar. Într-adevăr, legislaţia actuală a UE le permite deja să facă acest lucru", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Von der Leyen a fost afectată personal de atacurile lupilor în septembrie anul trecut, când poneiul ei a fost ucis de un lup în nord-estul Germaniei.

Executivul comunitar a invitat comunităţile locale, oamenii de ştiinţă şi toate părţile interesate să prezinte, până la 22 septembrie, date actualizate privind populaţia de lupi şi impactul acestora.

În baza datelor colectate, Comisia va decide dacă va modifica statutul de protecţie al lupilor în cadrul UE şi dacă va revizui cadrul juridic, pentru a introduce, dacă este necesar, o mai mare flexibilitate, având în vedere evoluţia acestei specii.

Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania și Italia se numără printre statele membre UE care au înregistrat o creștere dramatică a numărului animalelor ucise de lupi. În Austria, unde numărul de animale sfâșiate de haite a crescut cu 230% în 2021, mai multe regiuni au permis sacrificarea lupilor.

La rândul lor, ecologiștii și ONG-urile de mediu califică astfel de acțiuni drept crime, care încalcă legislația UE.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), lupul se numără printre speciile „cel mai puțin afectate”, iar populația sa în Europa „crește în număr și își extinde raza de distribuție” începând cu anii 1970.