UE oferă 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare ale R. Moldova

UE oferă 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare ale R. Moldova
Sursa foto: Ministerul Apărării

Armata Națională își va consolida capacitățile de apărare antiaeriană datorită unui nou pachet de sprijin nerambursabil de 9 milioane de euro, oferit de UE pentru R. Moldova,  în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF).

Potrivit Ministerului Apărării, noul pachet  de sprijin este parte a unei cooperării mai largi cu UE în domeniul apărării și vine în contextul solicitării Republicii Moldova, având la bază evaluarea riscurilor și amenințărilor în contextul războiului din Ucraina și al efectelor acestora asupra securității naționale.

„Noul sprijin presupune achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană care urmează să fie contractate, achiziționate și livrate potrivit unui grafic agreat cu UE. Livrarea echipamentelor către Armata Națională va fi precedată de un acord între UE și Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura conformitatea cu cerințele și condițiile Instrumentului European pentru Pace”, anunță Ministerul Apărării.

Reprezentanții Ministerului Apărării menționează că, începând cu 2021, sprijinul UE permite țării noastre să îmbunătățească semnificativ eficiența operațională a Armatei Naționale în conformitate cu standardele UE și cele de interoperabilitate.

„Instituția de apărare își va spori și moderniza capacitățile de protejare a infrastructurii critice civile, precum și a populației în situații de criză și urgențe. De asemenea, își va consolida capacitățile de a participa la misiunile internaționale inclusiv ale UE, astfel contribuind la pacea și securitatea globală”, mai adaugă Ministerul Apărării într-un comunicat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Noul pachet de asistență a fost aprobat pe 13 iunie 2024 de Consiliul Uniunii Europene. Cele 9 milioane de euro, completează pachetul de 41 de milioane de euro, aprobat în aprilie 2024, oferit pentru modernizarea capacităților de apărare ale Forțelor Armate ale R. Moldova în domenii precum mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.