Ucraina dă asigurări că stocurile de gaze naturale ale R. Moldova sunt în siguranță

Ucraina dă asigurări că stocurile de gaze naturale ale R. Moldova sunt în siguranță
Sursa foto: mev.gov.ua

Stocurile de gaze naturale, depozitate de către R. Moldova în Ucraina, sunt în siguranță și pot fi accesate și extrase în orice moment. Despre acest lucru a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, în cadrul unei întrevederi cu omologul său moldovean, Victor Parlicov.

Aflat într-o vizită oficială la Kiev, ministrul Energiei al R. Moldova, Victor Parlicov, a reiterat că țara noastră este pregătită pentru orice scenariu, chiar și după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025.

„Suntem gata să susținem Ucraina prin toate mijloacele de care dispunem în situația dificilă în care se află sectorul energetic ucrainean în urma atacurilor rusești. În același timp, suntem recunoscători Ucrainei și poporului ucrainean pentru rezistența în fața agresiunii rusești, astfel protejând pacea și în Moldova și întreaga Europă”, a spus Victor Parlicov luni, pe 7 octombrie, la întrevederea cu delegația ucraineană.

La rândul său, ministrul ucrainean Gherman Galușcenko a accentuat că asigurarea securității energetice în regiune rămâne a fi o prioritate.

„Securitatea energetică a regiunii noastre și a continentului european, în general, depinde în primul rând de consolidarea și hotărârea noastră de a ne opune agresorului, în special pe frontul energetic”, a subliniat Galușcenko.

Săptămâna trecută, Guvernul R. Moldova a decis să reducă în jumătate stocurile de gaze naturale, de la 100 până la 50 de milioane de metri cubi, și a aprobat un plan de măsuri pentru asigurarea securității energetice, care ia în calcul și riscul sistării livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În prezent, R. Moldova depozitează în Ucraina aproape jumătate din volumul de 47 mln de m3 de gaze naturale, care reprezintă stocuri de securitate.

Gazul rusesc continuă să tranziteze prin Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va mai prelungi acest acord, care expiră la sfârșitul anului 2024.

Gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge în regiunea transnistreană a R. Moldova. După cum au declarat anterior autoritățile dela Chișinău, gazele consumate de malul drept sunt cumpărate de compania de stat Energocom de pe bursele internaționale. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără circa 88% din necesarul de energie electrică.