Ucraina a reușit să întoarcă încă nouă copii deportați forțat. Unii dintre aceștia au dizabilități și boli grave

Ucraina a reușit să întoarcă  încă nouă copii deportați forțat. Unii dintre aceștia au dizabilități și boli grave
Sursa foto: Dmitro Lubineț / Telegram

Autoritățile din Ucraina au reușit să întoarcă la patria mamă încă nouă copii, care au fost deportați forțat în regiunea Herson și în Federația Rusă. În țara natală a fost adus și un tânăr în vârstă de 20 de ani - fratele unuia dintre cei nouă copii. Cu un anunț în acest sens a venit comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț.

Potrivit lui Lubineț, copiii au vârste cuprinse între 13 și 17 ani. Unii dintre aceștia au dizabilități și boli grave.

„Am întâlnit deja copiii pe care linia frontului și ocupanții i-au despărțiți de părinți sau de tutorii legali de către linia frontului și de ocupanți. Aceștia sunt din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk și Crimeea. La începutul invaziei rusești în Ucraina, unii dintre copiii întorși se aflau în orfelinatul din Oleșki (n.red. - regiunea Herson). Ulterior, autoritățile de ocupație i-au dus în orașul Skadovsk (n.red. - regiunea Herson) și în Rusia”, a anunțat ieri comisarul ucrainean pentru drepturile omului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În perioada în care au fost despărțiți de cei dragi, unii dintre cei nouă copiii și-au pierdut părinții. Potrivit oficialului ucrainean, unul dintre băieții care s-au întors în Ucraina a rămas orfan de tată, bărbatul murind pe front.

„În sfârșit, după mult timp, unii dintre copii își vor îmbrățișa rudele care își îndeplinesc cu fidelitate serviciul în diferite structuri ale Ucrainei. Unii s-au întors la bunici, întrucât aceștia sunt cei le care pot oferi o copilărie fericită în țara natală”, a conchis Dmitro Lubineț.

De menționat că întoarcerea copiilor s-a desfășurat în cadrul implementării planului de acțiune Bring Kids Back UA, lansat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Statul Qatar a avut rolul de mediator.

Sursa foto: Dmitro Lubineț / Telegram