TV6 și Orhei TV au rămas fără licență de emisie: „Compania care le deține este afiliată lui Ilan Șor”

TV6 și Orhei TV au rămas fără licență de emisie: „Compania care le deține este afiliată lui Ilan Șor”
Ilan Șor, în timp ce le vorbește de pe ecran susținătorilor săi la Chișinău, august 2022. Sursa foto: Doru Dumitru / EPA

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis să retragă actele permisive pentru emisiile de televiziune și servicii audiovizuale în cazul companiei „Media Resurse”, care deține posturile Orhei TV și TV6. În procesul verbal al ședinței Consiliului din 18 iunie, publicat pe pagina Guvernului acum o zi, se menționează că SRL-ul este „afiliat grupului criminal organizat Ilan Șor”.

„Ținând cont de informația deținută în Registrul de Stat al Persoanelor Juridice, față de compania dată sunt aplicate: interdicție din partea unui executor judecătoresc și interdicție de înstrăinare a părții sociale aplicate prin ordinul Serviciului Fiscal de Stat”, se menționează în document.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit procesului verbal al ședinței, membrii Consiliului au punctat că, după evaluările realizate inclusiv în prima etapă, s-a constatat că „Media-Resurse” SRL este „companie afiliată grupului criminal organizat Ilan Șor, inclusiv persoana afiliată Chitoraga Dumitru, care se află pe lista de sancțiuni”.

„S-a propus și aprobat decizia de refuz al aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului, cu retragerea actelor permisive pentru domeniul de activitate prevăzut de art. 4 lit. m din Legea 174/2021 – emisiile de televiziune/serviciile audiovizuale; și/sau înstrăinarea acțiunilor/părților social deținute în termen de 60 de zile de la data notificării, cu aplicarea clauzei de schimbare a controlului pentru „Media Resurse” SRL”, se stipulează în decizia Consiliului.
„Finanțare din surse dubioase”: Cinci posturi de televiziune rămân fără acte permisive pentru emisie
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis să refuze acordarea aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului și să retragă actele permisive pentru emisiile de televiziune și servicii audiovizuale în cazul a trei compani…

La finele lunii mai curent, aceeași instituție a decis să refuze acordarea aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului și să retragă actele permisive pentru emisiile de televiziune și servicii audiovizuale în cazul a trei companii. Cele trei companii vizate sunt SRL „Telesistem TV” (Primul în Moldova, Accent TV), SRL „Archidoc Group” (Orizont TV) și SRL „Telestar Media” (Canal 2 și Canal 3).

„Acestea au încălcat solicitarea consiliului de a furniza dosarul complet de informații, prezentând informațiile și datele unui singur cont bancar, în timp ce dețin cinci și, respectiv, câte opt alte conturi în diferite bănci. În cazul fiecăreia, au fost identificate tranzacții care confirmă afilierea cu gruparea Plahotniuc - Șor”, au precizat atunci responsabilii de la Guvern.

Anterior, pe 20 martie 2024, Consiliul a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea Canal 5 și postului de radio Maestro FM. Autoritățile centrale au explicat că decizia a fost luată „în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

Încă un post de televiziune din R. Moldova, „temporar” închis. Motivele invocate și reacția canalului TV
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea CANAL 5 și postului de radio MAESTRO FM. Guvernul anunță că decizia a fost…