Trei gimnazii și două școli primare-grădinițe din Sîngerei ar urma să fie lichidate. Unde vor fi transferați copiii

Trei gimnazii și două școli primare-grădinițe din Sîngerei ar urma să fie lichidate. Unde vor fi transferați copiii
Gimnaziul „Mihai Dolgan” din satul Petrovca, comuna Copăceni. Sursa foto: ecoul.md

Trei gimnazii și două școli primare-grădinițe din raionul Sîngerei ar urma să fie lichidate. Instituțiile vizate sunt Gimnaziul „Mihai Dolgan” din satul Petrovca, comuna Copăceni, Gimnaziul Țîplești din satul Țîplești, comuna Alexăndreni, Gimnaziul Cozești din satul Cozești, comuna Grigorăuca, Școala primară-grădiniță Bobletici din satul Bobletici, comuna Coșcodeni și Școala primară-grădiniță Alexeuca din satul Alexeuca, comuna Cotiujenii Mici. Consiliul raional Sîngerei urmează să se pronunțe peste două zile, în cadrul ședinței din 28 iunie.

Potrivit notelor informative cu privire la dizolvarea cu derularea procedurii de lichidare a celor cinci instituții, principalele motive care au stat la baza acestor decizii sunt natalitatea scăzută, lipsa unei baze materiale care să asigure desfășurarea eficientă a procesului educațional și, nu în ultimul rând, deficitul bugetar.

Astfel, începând cu 1 septembrie 2024, elevii instituțiilor vizate ar urma să fie transportați la alte școli și gimnazii, după cum urmează:

  • elevii Gimnaziului „Mihai Dolgan” din satul Petrovca, comuna Copăceni, ar urma să fie transportați la Gimnaziul „Adrian Păunescu” din satul Copăceni, comuna Copăceni;

Conform datelor consultate de ziar.md, în anul de studii 2023-2024, în instituție au fost înscriși 42 de elevi (15 elevi în clasele I-IV-a și 27 de elevi în clasele a V-IX-a). În cadrul Gimnaziului „Mihai Dolgan” activează 14 cadre didactice și șase cadre auxiliare.

  • elevii Gimnaziului Țîplești din satul Țîplești, comuna Alexăndreni,  ar urma să fie transportați la Gimnaziul „Vitalie Ceban” din satul Alexandreni,  comuna Alexăndreni;

Potrivit Direcției Educație din cadrul Consiliului Raional Sîngerei, în anul școlar 2023-2024 în Gimnaziul Țîplești și-au făcut studiile 32 de elevi, fiind angajate 19 cadre didactice și șapte auxiliare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

  • elevii Gimnaziului Cozești din satul Cozești, comuna Grigorăuca, ar urma să fie transportați la Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Sîngerei;

În anul de studii 2023-2024, în Gimnaziul Cozești au fost înscriși 46 de elevi, în instituție activând 12 cadre didactice și cinci axiliare.

  • elevii Școlii primare-grădiniță Bobletici din satul Bobletici, comuna Coșcodeni, ar urma să fie transportați la Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni;

În anul de studii 2023-2024, în treapta primară au fost înscriși 23 de elevi, în grădinița Bobletici activând o singură grupă mixtă cu 16 copii. În cadrul Școlii primare-grădiniță lucrează un cadru de conducere, șapte cadre didactice și cinci cadre auxiliare.

  • elevii Școlii primare-grădiniță Alexeuca din satul Alexeuca, comuna Cotiujenii Mici, ar urma să fie transportați la Gimnaziul „Dumitru Matcovschii” din satul Cotiujenii Mici;

În anul școlar 2023-2024, 19 elevi  și-au făcut studiile în clasele I-IV-a, la moment în grădinița Alexeuca activând o singură grupă cu 17 copii. În total, în instituție activează cinci cadre didactice și cinci cadre auxiliare.