Trei cazuri confirmate. Precizări privind focarul de rujeolă de la un centru de plasament pentru refugiați
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță despre înregistrarea unui focar de rujeolă la persoane cazate într-un Centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău. Potrivit ANSP, în urma investigațiilor de laborator, au fost confirmate trei cazuri de rujeolă la copii cu vârste de 5, 12 și respectiv, 17 ani. Totodată, alte șapte cazuri cu suspiciune la rujeolă, la copii din aceeași instituție, se află în proces de investigare. Autoritățile municipale au anunțat anterior despre cinci cazuri confirmate.
Potrivit ANSP, persoanele de la Centrul de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău au prezentat simptome asociate infecției (febră, tuse, erupții cutanate) și au fost spitalizate în instituții medicale. Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală.
Specialiștii ANSP anunță că au întreprins mai multe măsuri în focar, inclusiv de supraveghere, control și restrictive pentru a preveni răspândirea infecției. Rujeola poate fi stabilită prin investigarea probelor colectate la 4-7 zile după apariția erupțiilor.
Pe 18 martie, responsabilii din cadrul Primăriei Chișinău anunțau despre cinci cazuri confirmate de rujeolă la centrul de plasament pentru refugiați din strada Nicolae Testemițanu 6. Șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan, a anunțat că toate persoanele la care a fost confirmată infecția au fost internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și se află în stare stabilă.
De la începutul anului, în țară au fost confirmate prin diagnostic de laborator, opt cazuri de rujeolă, anunță ANSP.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces. ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.
În R. Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății.
Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.