
Toxiinfecție alimentară într-un local din raionul Orhei: Un om a murit, iar 29 au fost spitalizați
Un om a murit, iar 29 au fost internați la spital, după ce au participat la o masă de pomenire organizată într-un local neautorizat din satul Ciocîlteni, raionul Orhei. Cazul a fost înregistrat la sfârșitul acestei veri, iar investigațiile de laborator au confirmat că toxiinfecția alimentară a fost cauzată de Salmonella enteritidis.
Informația în acest sens a fost comunicată astăzi, 16 octombrie, de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), după ce unele surse mass-media au scris, recent, că în urma evenimentului desfășurat în Ciocîlteni, patru persoane ar fi decedat și aproximativ 60 ar fi fost internate la spital.
Potrivit ANSP, izbucnirea toxiinfecției alimentare cauzată de Salmonella enteritidis, în urma masei de pomenire dintr-un local neautorizat din raionul Orhei a fost înregistrată în perioada 31 august – 3 septembrie 2025.
În urma anchetei epidemiologice, efectuată de specialiștii Centrului de sănătate publică Orhei s-a determinat că la masa de pomenire au participat 126 de persoane, dintre care 40 de persoane au prezentat semne clinice de boală, iar 29 dintre eu au necesitat spitalizare.
Din nefericire, o persoană în vârstă de 61 de ani a murit. Aceasta nu a fost prezentă la eveniment, dar a consumat alimente contaminate aduse de către rude.
Investigațiile de laborator realizate de specialiștii CSP Orhei, atât pe probele recoltate de la persoanele afectate, cât și pe alimente, au confirmat prezența Salmonellei enteritidis, alături de alți agenți condiționat patogeni.
În concluzie, ANSP respinge ferm informațiile neconfirmate privind existența a patru decese și subliniază că, până la această dată, nu au fost înregistrate alte cazuri letale asociate acestui focar.
Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor nesigure, cetățenii sunt îndemnați să respectați CINCI principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:
- Curățenia. Aveți grijă să vă spălați mâinile înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
- Separarea. Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
- Prepararea. Gătiți la temperaturi potrivite fiecare grup de alimente;
- Păstrarea. Atât înainte, cât și după prepararea produselor, asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora;
- Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.
Recent, în localitatea Ciocîlteni din raionul Orhei a fost înregistrat un focar de pestă porcină africană, iar autoritățile au impus mai multe măsuri de siguranță pentru populație.
