Topul celor mai active localități din țară la depunerea cererilor pentru compensații la energie
Până în prezent, peste 383 de mii de gospodării din R. Moldova s-au înregistrat în sistemul de compensații. Conform datelor statistice prezentate de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, cei mai activi solicitanți sunt cei din municipiul Chișinău, care au depus peste 115 mii de cereri.
În continuare, topul este condus de municipiul Bălți - cu 20 de mii de cereri și UTA Găgăguzia - cu peste 13 mii de cereri. Pe locul patru se situează raioanele Cahul, Ungheni și Orhei, cu peste 12 de cereri, iar pe locul cinci - raioanele Căușeni, Drochia și Hîncești - cu aproape 10 mii de cereri.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că procesul decurge normal, precizând că aproximativ 197 de mii de cetățeni s-au înregistrat de sine stătător, online, iar restul - cu suportul asistenților sociali. Peste 88 de mii de solicitanți au indicat că vor să primească plata monetară pe card, în timp ce ceilalți au optat pentru cardul social sau ridicarea fizică, la poștă.
„În această săptămână, Parlamentul va vota proiectul de lege în lectura a doua, după care vom opera acele modificări în hotărârile de Guvern. Știu că toți ne solicită informații cu privire la valoarea compensației. Imediat ce aprobăm hotărârea în Guvern, voi ieși în fața voastră și voi comunica care sunt criteriile, estimările noastre, care este bugetul pentru program”, le-a spus Buzu jurnaliștilor.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Amintim că cetățenii care doresc să solicite compensații pentru luna noiembrie mai au la dispoziție 15 zile pentru a se înregistra pe platforma compensatii.gov.md. Spre deosebire de anul trecut, ajutorul de la stat va fi acordat doar sub formă de plată monetară.
Valoarea compensațiilor va fi stabilită pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora (persoană cu dizabilitate severă, copil, pensionar, student cu frecvența la zi, șomer), tipul sursei principale de încălzire a locuinței etc. Astfel, gospodăriile cu venituri reduse vor beneficia de o compensație mai mare.
Cererile pot fi depuse pe parcursul întregului sezon rece (noiembrie-martie), însă compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. De exemplu, dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.
Persoanele care nu au acces la internet sau întâmpină dificultăți la înregistrarea pe platformă pot completa cererea cu ajutorul asistenților sociali sau ai specialiștilor centrelor unificate de prestare a serviciilor (CUPS). În localitățile cu număr mare de solicitanți sunt disponibile echipe mobile, care ajută la înregistrarea cetățenilor. Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare este disponibil numărul gratuit al centrului de apel 0 8000 5000 (luni-vineri de la 08:00 la 18:00 și sâmbătă de la 10:00 la 16:00).