Tonul din conserve, contaminat cu mercur. Au fost testate circa 150 de cutii din magazinele europene
Tonul din conserve este în mare parte contaminat cu mercur, o substanță dăunătoare sănătății, se arată într-un raport publicat marți, 29 octombrie, de ONG-ul francez Bloom și organizația europeană Foodwatch. Cele două instituții solicită comercianților și autorităților „să ia măsuri de urgență”, inclusiv reducerea limitelor de contaminare, informează agenția de presă AFP, citată de Barron's.
Organizația nonguvernamentală franceză de protecție a consumatorilor „Bloom” a testat aleatoriu, într-un laborator independent, aproape 150 de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia). Rezultatele de laborator au arătat că toate cutiile de conserve erau contaminate cu mercur.
Potrivit raportului prezentat, peste jumătate dintre conserve depășesc limita de mercur de 0,3 mg/kg stabilită pentru alte specii de pește.
„Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcție de nivelul contaminării constante a tonului şi nu în funcție de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, informează Bloom.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Mercurul, un metal toxic provenit în mare parte din emisiile centralelor pe cărbune, este considerat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) una dintre cele mai periculoase substanțe pentru sănătatea publică.
În ocean, mercurul se amestecă cu bacterii şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic, care afectează grav sistemul nervos central, relatează sursa citată. Expunerea la acest derivat poate duce la probleme neurologice și tulburări comportamentale, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Respectiv, organizațiile nonguvernamentale denunță un „adevărat scandal de sănătate publică” și solicită „măsuri de urgență”. În special, cele două ONG-uri au lansat o petiție internațională prin care cer celor mai mari lanțuri de supermarketuri controale riguroase și interzicerea imediată a produselor din ton cu niveluri de mercur de peste 0,3 mg/kg, în locul standardului actual de 1 mg/kg.