Televiziunile cu licențe suspendate vor rămâne închise și după anularea stării de urgență, anunță Recean

Televiziunile cu licențe  suspendate vor rămâne închise și după anularea stării de urgență, anunță Recean
Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Posturile de televiziune, ale căror licențe de emisie au fost suspendate prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), nu vor putea să emită în eter nici după ridicarea restricțiilor privind starea de urgență. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul țării, Dorin Recean, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de Jurnal TV.

Potrivit premierului, guvernul pregătește mai multe măsuri care ar putea gestiona situațiile de urgență în afara stării de urgență.

„Guvernul pregătește și a adoptat mai multe pachete legislative, care să permită Executivului să gestioneze astfel de situații în afara stării de urgență. Prin urmare, cele 12 televiziuni (cu licențele suspendate - n. red.), care sunt despre propagandă și finanțare ilegală, despre propagandă și deservire a unor grupări criminale nu vor putea să emită în eter. Chiar dacă se termină starea de urgență, cele 12 canale nu vor putea să emită. (...) Starea de urgență nu va fi prelungită. Am examinat deciziile și am luat măsuri și în alte domenii: media, energetic și care vizează refugiații”, a declarat Dorin Recean.

În decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Pe 30 octombrie 2023, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru alte șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, suspendate pe motiv că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.

La scurt timp, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.