Suedia va oferi R. Moldova peste 100.000 de euro pentru contracararea dezinformării înainte de alegeri

Suedia va oferi R. Moldova peste 100.000 de euro pentru contracararea dezinformării înainte de alegeri
Sursa foto: Jonathan Nackstrand / AFP via Getty Images

Suedia va oferi un nou sprijin pentru consolidarea independenței mass-mediei și securității cibernetice din R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către Ambasada Suediei la Chișinău, în contextul vizitei secretarului de stat al Ministerului suedez pentru Afaceri cu UE. Potrivit agenției IPN, ar fi vorba despre circa 120.000 de euro.

Misiunea diplomatică precizează că secretarul de stat Christian Danielsson întreprinde în perioada 24-25 aprilie o vizită de lucru în R. Moldova, pentru a discuta despre integrarea țării noastre la UE. Din delegația suedeză face parte și directorul general pentru afaceri politice, Torbjörn Sohlström.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Vizita de lucru la Chișinău reprezintă o oportunitate de a discuta despre modul în care Suedia își poate dezvolta cooperarea cu Moldova pentru a sprijini eforturile țării de aderare la UE și de reformă, precum și pentru a-și consolida reziliența înainte de viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare”, se menționează în comunicatul Ambasadei.

Danielsson s-a arătat impresionat de rezistența R. Moldova în fața atacurilor hibride ale Rusiei și multiplelor crize, care au apărut în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Potrivit oficialului, guvernul suedez este hotărât să continue să sprijine R. Moldova în „această situație dificilă”.

De la declanșarea războiului în țara vecină, Suedia și-a mărit sprijinul pentru R. Moldova. Astfel, în 2023, suportul acordat țării noastre s-a ridicat la 494 de milioane de coroane suedeze, echivalentul a peste 42 de milioane de euro.