SUA impune noi sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova

SUA impune noi sancțiuni împotriva celor care încearcă  să destabilizeze situația din R. Moldova
Propagandistul rus Dmitri Kiselev. SUrsa foto: TASS

Statele Unite ale Americii (SUA) au impus sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane fizice, din cauza legăturilor acestora cu acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate, inclusiv eforturile continue ale Rusiei de a submina democrația și de a interveni în procesul electoral din R. Moldova. Departamentul american de Stat a anunțat noile măsuri vineri, 13 septembrie.

Astfel, pe lista de sancțiuni a fost inclusă organizația autonomă nonprofit „Eurasia” și fondatoarea și directoarea acesteia - Nelli Parutenko, care de altfel este și fosta contabilă a oligarhului fugar Ilan Șor. Într-un comunicat emis de Ambasada SUA la Chișinău se menționează că Parutenko și organizația sa au oferit sprijin „eforturilor de influență malignă” ale lui Șor, care se află pe lista de sancțiuni a SUA.

„Sub conducerea lui Parutenko, „Eurasia" a implementat un plan de influențare a viitoarelor alegeri din R. Moldova. „Evrazia” a orchestrat o schemă prin care a transferat bani în R. Moldova, sub pretextul „asistenței umanitare”, în realitate, acești bani fiind destinați unei campanii de cumpărare a voturilor pentru candidați pro-Kremlin, subminând astfel democrația din R. Moldova”, se arată în comunicat.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a impus sancțiuni împotriva agenției de radiodifuziune de stat „Rossiya Segodnya”, societatea-mamă a RT (fosta „Russia Today”), a organizației asociate acesteia - „TV-Novosti”, precum și împotriva propagandistului rus Dmitri Kiselev, director general al „Rossiya Segodnya”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Conform unor noi informații, multe dintre ele provenind de la angajați ai agenției ruse de stat RT, cunoaștem acum că RT nu este doar o simplă instituție media. Ea a dobândit capacități cibernetice și este, de asemenea, angajată în activități de informații, informații secrete și operațiuni de influență, precum și în achiziții militare. Aceste operațiuni vizează țări din întreaga lume, inclusiv din Europa, Africa și America de Nord și de Sud”, precizează reprezentanții ambasadei americane.

Într-o reacție oficială, Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova a declarat că „salută orice efort care sancționează tentativele de subminare a democrației, de interferență în procesul electoral și ingerință externă destabilizatoare”.

„Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate nu doar în operațiuni de influență externă în procesele democratice, dar și în acțiuni care promovează războiul. Instituțiile R. Moldova au făcut față provocărilor anterioare și vor continua să protejeze ordinea constituțională și procesele democratice din țara noastră”, a notat diplomația de la Chișinău.

La începutul lunii iulie curent, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a anunțat că partenerii externi ai țării noastre examinează posibilitatea extinderii listei sancțiunilor internaționale, aplicate persoanelor care subminează securitatea R. Moldova. Totodată, Popșoi a declarat că lista ar pute fi completată cu „alte persoane” care reprezintă o amenințare la adresa securității.

Lista sancțiunilor aplicate persoanelor care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova ar putea fi extinsă
Lista sancțiunilor internaționale, aplicate persoanelor care subminează securitatea R. Moldova, ar putea fi extinsă. Cu un anunț în acest sens a venit ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, partenerii externi ai țării noastre examinează posibilitatea…

Pe 12 iunie, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva bașcanei UTA Găgăuzia Evghenia Guțul. Potrivit misiunii diplomatice a SUA la Chișinău, la baza deciziei a stat „complicitatea activă” cu oligarhul fugar Ilan Șor și partidul „Șor”, precum și „înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”.

Sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite.

Anterior, la finele lunii aprilie curent, Consiliul UE a decis să prelungească sancțiunile împotriva unei entități și a 11 persoane acuzate de destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova. Printre aceștia se numără oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc și co-fondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, Igor Ceaika.

Astfel, măsurile restrictive, care vizează înghețarea fondurilor deținute în UE, precum și interdicții de călătorie, vor rămâne în vigoare până pe 29 aprilie 2025.