„Stejarul lui Ștefan cel Mare”, la un pas de dispariție. În ce stare se află cel mai bătrân arbore din țara noastră

„Stejarul lui Ștefan cel Mare”, la un pas de dispariție. În ce stare se află cel mai bătrân arbore din țara noastră
Colaj ziar.md

Cel mai bătrân copac din țara noastră se află într-o stare deplorabilă. Cu o vârstă de peste 700 de ani, „Stejarul lui Ștefan cel Mare” suferă de putregai și riscă să se prăbușească sub propria greutate. Specialiștii susțin că arborele ar putea să nu facă față intemperiilor și îndeamnă limitarea accesului vizitatorilor.

La aceste concluzii au ajuns reprezentanții Agenției de Mediu și responsabilii de la instituțiile științifice de profil, care au examinat stejarul secular din satul Cobîlea, raionul Șoldănești.

„Prin examinarea scorburii, s-a constatat că arborele este foarte găunos. Sub influența unor factori meteorologici nefavorabili (vijelii, ploi abundente, vânturi puternice și altele), există riscul de prăbușire a arborelui. Pentru prevenirea incidentelor, specialiștii recomandă limitarea accesului vizitatorilor la tulpina arborelui”, notează Ministerul Mediului.

Pentru a prelungi viața arborelui legendar, menționat pentru prima dată în cronicile anului 1456 - cu un an înainte de începutul domniei lui Ștefan cel Mare, specialiștii au propus o serie de măsuri.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Printre acestea se regăsește prelucrarea fitosanitară complexă a scorburilor şi a coronamentului contra bolilor şi vătămătorilor, înlăturarea ramurilor scheletare deosebit de uscate, „toaletarea” coroanei arborelui, umplerea fisurilor dintre plombările de beton şi cele ale trunchiului cu răşini naturale, precum și aplicarea stimulatorilor de creştere, pentru fortificarea sistemului radicular.

„Se urmărește ameliorarea procesului de declin fiziologic, înlăturarea pavajului din jurul imediat al exemplarului de stejar, multiplicarea vegetativă prin altoire a descendenților din stejar, proptirea cu pari a părții cu înclinare pentru diminuarea posibilității de prăbușire sub propria greutate”, a precizat Ministerul.

Stejarul din Cobîlea a fost luat sub protecția statului la 8 ianuarie 1975. Potrivit legendelor, Ștefan cel Mare s-a odihnit sub acest stejar în timpul unei lupte cu tătarii, și conform obiceiului, a ctitorit o biserică din lemn alături de satul Cobîlea.