Statul revizuiește cerințele de calitate pentru produsele de panificație și pastele făinoase
Cerințele de calitate pentru produsele de panificație și pastele făinoase vor fi actualizate, fiind incluse noi categorii apărute pe piață. Printre cele din urmă se numără produsele de panificație și pastele făinoase fără gluten, precum și semifabricatele de panificație congelate. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o hotărâre care prevede acest lucru.
Potrivit documentului, în procesul de fabricare a produselor de panificație se va utiliza doar sare iodată, pentru a contribui la prevenirea carențelor de iod în alimentația populației.
De asemenea, vor fi revizuite condițiile de ambalare, etichetare și depozitare a produselor de panificație și a pastelor făinoase, precum și a materialelor auxiliare.
Conform notei de fundamentare a proiectului, mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri au solicitat revizuirea standardelor actuale.
„Adoptarea cerințelor actualizate va contribui la uniformizarea practicilor industriale, creșterea transparenței pentru consumatori, precum și la consolidarea competitivității produselor autohtone atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, a declarat ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, în cadrul ședinței Guvernului din 3 decembrie.
Ministerul Agriculturii precizează că toate modificările aprobate au fost consultate cu producătorii din domeniu și asociațiile de profil. Aceștia au menționat că ajustările nu vor genera costuri suplimentare la producerea produselor de panificație și paste făinoase, iar unele chiar le vor facilita activitatea.
Hotărârea va intra în vigoare peste trei luni după publicarea în Monitorul Oficial. Implementarea acesteia va fi monitorizată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).