STATISTICĂ / Profilul femeii din R. Moldova: Cât trăiește, ce îi place să facă și cât câștigă
În fiecare an, pe data de 8 martie, zeci de țări din întreaga lume marchează Ziua Internațională a Femeii – zi în care totul este despre mame, bunici, soții, fiice sau iubite. În contextul acestei sărbători, Biroul Național de Statistică (BNS) a prezentat Profilul statistic al femeilor și bărbaților în R. Moldova pentru anul 2022.
Astfel, potrivit BNS, în anul 2022, la fiecare 100 de femei din R. Moldova reveneau 90 de bărbați. Datele furnizate arată că o bună parte dintre moldovence optează să-și oficializeze relația mai devreme decât bărbații, vârsta medie la prima căsătorie fiind de 26 de ani.
De menționat că, femeile ocupate au un nivel de studii mai înalt decât al bărbaților. De exemplu, 25,1% dintre acestea dețineau studii superioare. Cifra este cu 6,1% mai mare decât media în rândul bărbaților din R. Moldova, care reprezintă 19,0%.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Dacă e să vorbim despre ponderea femeilor în populația ocupată, în câmpul muncii din R. Moldova sunt angajate mai puține femei (48,5%), decât bărbați (51,5%). Concomitent, potrivit statisticii pentru anul 2022, femeile au câștigat în medie cu 15,5% mai puțin decât bărbații. Câștigul salarial mediu al moldovencelor a constituit 9.618,4 lei, în timp ce cel al bărbaților - 11.380,7 lei.
Statistica mai arată că femeile din țara noastră trăiesc mai mult decât bărbații în medie cu 8,6 ani. Respectiv, speranța de viață a femeilor la naștere este de 75,7 ani, în timp ce în cazul bărbaților aceasta constituie doar 67,1 ani.
Totuși, să nu uităm că, pe lângă frumoasa tradiție de a oferi ființelor dragi flori, cadouri și dulciuri, ziua de 8 martie vine să comemoreze realizările sociale, politice și economice ale femeilor, precum și lupta împotriva discriminării și violenței împotriva acestora.
Istoricul sărbătorii
Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a Femeii pe 8 martie în 1975 — Anul internațional al femeii. Cu toatea acestea, originea sărbătorii este mult mai veche.
Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 28 februarie 1909, la New York, pentru a comemora greva unui sindicat al femeilor, care a avut loc în anul 1908. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz și colega ei Clara Zetkin au propus sărbătorirea zilei internaționale a femeii, care a fost sărbătorită deja peste un an, pe 19 martie 1911.
Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au început să celebreze ziua femeii în ultima duminică a lunii februarie, conform calendarului pe stil vechi. În 1917, ultima duminică din februarie a calendarului iulian a coincis cu ziua de 8 martie în calendarul gregorian. Tot atunci, femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă prin care au cerut încheierea Primului Război Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.
Ce țări sărbătoresc Ziua Femeii pe 8 martie
În prezent, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mai multe țări ale lumii. În unele dintre acestea, 8 martie a fost declarată zi liberă.
Printre țările în care se sărbătorește data de 8 martie se numără: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, R. Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam și Zambia.
În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie, iar în țările baltice – pe 8 martie se pune accentul pe Ziua mamei, sărbătoare în cadrul căreia acestea primesc daruri și flori. Cel din urmă lucru este valabil și în cazul R. Moldova și României, unde copiii oferă în dar mamelor și bunicilor cadouri.