STATISTICĂ/ Bolile aparatului circulator rămân principala cauză de deces în R. Moldova

STATISTICĂ/ Bolile aparatului circulator rămân principala cauză de deces în R. Moldova
Imagine simbol. Sursa foto: stock.adobe.com

Anul trecut, în țara noastră au murit 33,7 mii de cetățeni. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), 57,8% dintre moldovenii decedați - adică mai bine de jumătate și practic tot atâți cât în 2022 (58,0%), s-au stins din viață din cauza bolilor aparatului circulator.

Alte 17,6% din numărul total de decese au fost cauzate de tumori maligne, 8,4% - de boli ale aparatului digestiv, 4,9% - de accidente, intoxicații și traume, 4,6% - de boli ale aparatului respirator, iar 6,7% - de alte cauze.

Pe de o parte, mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este cu 14,6% mai înaltă decât cea înregistrată pentru bărbați. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supra-mortalității feminine”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe de altă parte, numărul bărbaților decedați în urma accidentelor, intoxicațiilor și traumelor este de 3,8 ori mai mare comparativ cu numărul femeilor decedate din aceeași cauză. O discrepanță similară se atestă în cazul deceselor survenite pe urma bolilor aparatului respirator (de 2,1 ori), dar și în cazul tumorilor maligne și a bolilor aparatului digestiv (de 1,4 ori).

Sursa: BNS

Cea mai mare pondere a deceselor prin bolile aparatului circulator a fost înregistrată în nordul țării (62,3% din numărul total al decedaților în regiune, iar cea a deceselor prin tumori maligne - în municipiul Chișinău (21,9%) și UTA Găgăuzia (19,2%).

Deceselor prin bolile aparatului digestiv le revine o pondere de 10,4% în centrul republicii și 9,3% în regiunea de sud. Cele mai multe cazuri de decese prin bolile aparatului respirator au fost înregistrate în municipiul Chișinău (5,3%) și în raioanele din sudul țării (5,1%).

Totodată, în centrul și sudul țării a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de cauzele externe (accidente, intoxicații și traume), comparativ cu alte regiuni de dezvoltare.

Sursa: BNS