Stânga Nistrului solicită intervenția Moscovei în soluționarea problemei tranzitului de gaze naturale

Stânga Nistrului solicită intervenția Moscovei în soluționarea problemei tranzitului de gaze naturale
Imagine simbol. Sursa foto: Getty Images

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au cerut Administrației Președintelui Federației Ruse, Dumei de Stat și Consiliului Federației să intervină pentru a asigura livrările de gaze în regiunea transnistreană. Președintele așa-numitului Soviet Suprem din stânga Nistrului, Alexandr Korșunov, a declarat pentru presa locală că solicitările au fost înaintate în cadrul unor scrisori, transmise celor trei instituții de la Moscova.

„Am apelat la Federația Rusă și la diferite autorități cu rugămintea de a asigura tranzitul prin Ucraina - de a încheia un contract și a primi volumul necesar de gaze naturale. Așteptăm. Acest lucru nu depinde de partea transnistreană”, a menționat Alexandr Korșunov, citat de Новости Приднестровья.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit lui Korșunov, inițiativa privind soluționarea problemei ar trebui să vină din partea Chișinăului.

„După idee, Guvernul R. Moldova ar trebui să încheie un contract pentru achiziționarea volumului necesar de gaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică în regiune”, a conchis acesta.
În regiunea transnistreană a fost instituită stare de urgență în economie
Așa-numitul consiliul suprem de la Tiraspol a aprobat, pe 11 decembrie, „decretul” lui Vadim Krasnoselski privind instituirea stării de urgență în regiunea transnistreană. Măsura este luată în contextul riscului de sistare a livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului după 1 ianuarie 2025. Star…

Amintim că, începând cu data de 11 decembrie, în stânga Nistrului a fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 30 de zile, în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Pe 16 decembrie, o măsură similară a intrat în vigoare pe malul drept, aceasta fiind valabilă timp de 60 de zile.

R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom, ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.

Acordul de tranzit al gazului rusesc nu va fi extins în 2025, afirmă prim-ministrul Ucrainei
Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a spus luni, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, că acordul care permite tranzitul gazului rusesc spre Europa de Vest, prin Ucraina, nu va fi prelungit în 2025. Oficialul ucrainean a precizat că țara sa este gata să discute și să ajun…