SONDAJ/ În ce măsură se respectă interdicția de utilizare a telefoanelor mobile în timpul orelor

Elevii din circa 83% de instituții de învățământ din R. Moldova respectă în totalitate interdicția de utilizare a telefoanelor mobile în timpul orelor. Abaterile sunt izolate, iar măsurile aplicate (de la avertismente verbale la dialoguri cu familia), au avut caracter preventiv și educativ. Datele au fost prezentate de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în urma desfășurării unui sondaj național, la care au participat 1.146 de școli primare, gimnazii și licee din toate raioanele, municipiile și din UTA Găgăuzia.
În aproximativ 99% dintre instituții, telefoanele sunt folosite și în scop educațional, în mod controlat și planificat: pentru proiecte, aplicații interactive sau cercetare.
Peste 90% dintre școli (1.077 din 1.146) au elaborat și adoptat regulamente instituționale referitoare la utilizarea telefoanelor mobile. În majoritatea cazurilor, părinții, cadrele didactice și conducerea instituției au contribuit la elaborarea regulilor, asigurând astfel legitimitate și asumare colectivă.
61% dintre instituții (702 la număr) nu au raportat niciun incident. Alte 30% (347 de școli) au consemnat între unu și cinci incidente. În jur de 8-9% dintre școli (97 de cazuri) au avut peste cinci incidente raportate.
În total, cele 1.146 de instituții de învățământ au raportat cumulat aproximativ 2.355 de incidente la nivel național. Calculat ca medie, rezultă circa două incidente per școală, însă această medie este ridicată de câteva școli cu probleme. De exemplu, cel mai mare număr raportat de o singură instituție a fost 112 incidente (caz excepțional).
„Dacă excludem aceste situații atipice, majoritatea instituțiilor de învățământ care au înregistrat incidente au avut în medie circa cinci incidente pe parcursul anului școlar, ceea ce înseamnă mai puțin de un incident pe lună”, se menționează în raport.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Ca distribuție pe niveluri de învățământ, cele mai multe incidente au avut loc la nivel gimnazial (clasele V-IX), respondenții indicând că elevii de 12-16 ani sunt cei mai predispuși să testeze limitele regulamentului. Incidentele la clasele liceale (X-XII) au fost mai puține, iar la nivel primar aproape inexistente (puțini elevi mici posedă telefon sau îl aduc la școală).
În ceea ce privește măsurile aplicate de instituțiile de învățământ în cazurile de încălcare a interdicției, abordarea generală a fost una preventiv-educativă, cu sancțiuni graduale. Cea mai răspândită reacție a fost avertismentul verbal adresat elevului: aproximativ 52% dintre instituții au menționat că au recurs la mustrarea verbală a elevilor surprinși folosind telefonul nepermis. De asemenea, în 43% dintre instituții de învățământ s-au purtat discuții cu părinții elevilor implicați – fie telefonic, fie la ședințe sau întâlniri individuale – pentru a-i informa și a solicita sprijinul familiei în corectarea comportamentului.
O provocare semnalată de mai multe instituții ține de lipsa spațiilor de depozitare. Jumătate dintre școli au indicat că toate sălile de clasă sunt dotate cu un loc special de depozitare a telefoanelor, iar alte 30% au amenajat majoritatea sălilor cu asemenea spații. Totuși, aproximativ 13% dintre instituții nu au deloc spații speciale pentru telefoane, iar 7% au doar parțial (în câteva clase) – de regulă, acestea fiind fie școli care nu au reușit încă să se doteze complet, fie care încearcă soluții alternative.
„Percepția generală a școlilor este pozitivă: aproape 90% consideră că regulamentul a dus la un climat mai ordonat și mai puțin tensionat în clase. Elevii sunt mai atenți, profesorii pot preda fără întreruperi, iar relația cu părinții s-a clarificat datorită unui cadru comun de reguli”, susține secretara de stat Valentina Olaru.

Amintim că, începând cu al doilea semestru al anului de studii 2024-2025, elevii nu pot utiliza telefoanele în timpul orelor, cu excepția situației când au nevoie de acestea în scop educațional, în situații de urgență, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități. Regulamentul privind modul de utilizare a telefoanelor mobile în timpul orelor este disponibil AICI.
Potrivit MEC, în anul de studii 2024 – 2025, în R. Moldova, activează 1.191 de instituții de învățământ general (școli primare, gimnazii, licee, școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică, instituții cu învățământ seral), dintre care 879 sunt în mediul rural.