Soarta maidanezilor din capitală: Câți patrupezi sunt adoptați și ce se întâmplă cu câinii agresivi

Soarta maidanezilor din capitală: Câți patrupezi sunt adoptați și ce se întâmplă cu câinii agresivi
Sursa foto: Î.M „Supravegherea și protecția animalelor” / Facebook

Anul trecut, pe teritoriul capitalei au fost capturați 1.330 de maidanezi. Dintre aceștia, 166 au ajuns la Necropola de animale din Chișinău, iar 48 au fost adoptați de către oameni din diferite colțuri ale țării, precizează administratorul interimar al întreprinderii municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie.

Potrivit lui Ruslan Darie, patrupezii agresivi sunt capturați, sterilizați, deparazitați și plasați pe teritoriul Necropolei - locul unde ajung câinii fără stăpân din oraș. Anterior, Necropola a fost de mai multe ori în vizorul public, din cauza condițiilor precare în care sunt ținute animalele.

„Acești 166 de maidanezi cad sub incidența regulamentului municipiului Chișinău, unde se menționează că maidanezii capturați de pe teritoriul instituțiilor de învățământ, instituțiilor sanitare, piețe, parcuri și terenuri de joacă pentru copii nu pot fi întorși în habitatul lor. În rest, toți câinii capturați de pe teritoriul municipiului Chișinău sunt întreținuți nu mai mult de 14 zile și sunt întorși în locul de unde au fost capturați”, a declarat șeful interimar al întreprinderii municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, în cadrul ședinței Primăriei din 4 martie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La o distanță de mai bine de un an de la fondare, întreprinderea „Supravegherea și Protecția Animalelor” a examinat 340 de petiții de la cetățeni, a emis 517 de ordine de intervenție de capturare a madainezilor din diferite locații, iar echipele de capturare au intervenit pe 489 de adrese din municipiul Chișinău.

Autoritățile municipale spun că intervin în conformitate cu regulamentul municipiului Chișinău, acolo „unde sunt probleme și permite legislația”.

„Evidența este dusă conform registrului electronic gestionat de Direcția Generală Locativ-comunală și Amenajare (DGLCA). Alte intervenții nu putem efectua, fiindcă riscăm să ne depășim atribuțiile de serviciu sau să fie intentate dosare, să fim chemați la instituțiile statului să ne întrebe de ce nu respectăm cu strictețe regulamentul și legislația R. Moldova”, a explicat Ruslan Darie.

Viceprimara capitalei, Irina Gutnic, a anunțat că municipalitatea își propune drept obiectiv pentru anul 2024 să captureze și să sterilizeze în jur de 1.000 de câini fără stăpân, care locuiesc în capitală.