Slusari: Trans Oil a primit licență pentru a aduce din Ucraina circa 70 mii de tone de semințe de floarea-soarelui. Reacția MAIA
Circa 70 mii de tone de semințe de floarea-soarelui din Ucraina ar urma să fie importate, susține fostul deputat, Alexandr Slusari. Potrivit acestuia, companiile din grupul Trans Oil au primit licențe în acest sens.
„În Vinerea Mare, după masă și în formă online a fost convocată comisia de licențiere a importului de cereale și floarea-soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe sărbătorile sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie privind permisiune a importului (...)”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat că în cadrul ședinței Comisiei de licențiere, în mod unanim, s-a luat decizia de a acorda licență de import pe un termen de 30 de zile mai multor companii procesatoare, pentru a menține funcționalitatea fabricilor producătoare de ulei, de pe teritoriul R. Moldova.
„Această decizie a fost motivată de epuizarea stocurilor de semințe de floarea-soarelui la începutul lunii mai și pentru a evita majorările de preț a uleiului pentru populația țării”, a notat MAIA.
Potrivit instituției, licențele de import vor fi eliberate marți, la data de 7 mai și pe site-ul MAIA va fi publicată lista companiilor admise pentru import.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pe 9 aprilie, Alexandr Slusari anunța că autoritățile de la Chișinău ar urma să îi elibereze companiei „Trans Oil” licența pentru importul de semințe de floarea-soarelui.
Pe 26 martie, cel mai mare producător de ulei vegetal din R. Moldova - întreprinderea „Floarea Soarelui” din Bălţi, a anunțat că și-a sistat activitatea. Administrația fabricii a motivat că nu reușește să procure cantități suficiente de semințe de floarea-soarelui de pe piața locală și întâmpină dificultăți în procesul de import.
În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a organizat două ședințe cu producătorii de cereale și cei de ulei vegetal, pe 1 și 8 aprilie. În cadrul celei de-a doua ședințe, participanții au evaluat prețurile care ar putea fi oferite pentru cantitățile disponibile de semințe de floarea-soarelui, iar reprezentanții „Floarea Soarelui” au declarat că au reușit să achite o bună parte a datoriilor către agricultori, urmând ca restul plăților să fie finalizate săptămâna curentă.
Anterior, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au declarat că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materie primă, acuzând procesatorii, în special, grupul Trans-Oil (din care face parte și întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi), că nu vor să ofere prețuri adecvate.